
Lukten av uansvarlighet
Noen av våre største merkevarer kan ødelegge for hundre års medisinske fremskritt.


Noen av våre største merkevarer kan ødelegge for hundre års medisinske fremskritt.
Denne kronikken ble opprinnelig publisert på Dagbladet.no den 18. august 2014.
Calvin Klein, Colgate og Norrøna bruker antibakterielle stoffer i sine produkter. Dermed bidrar de til å forverre en av de største folkehelsetruslene verden står overfor.
Mens helsemyndigheter verden over kjemper en innbitt kamp for å hindre spredningen av antibiotikaresistente bakterier, bidrar kjente merkevarer som Calvin Klein, Colgate og Norrøna til å gjøre problemet verre ved å tilsette antibakterielle kjemikalier i produktene de selger. Formålet med å tilsette stoffene er å motvirke ubehagelig lukt. De bakteriedrepende stoffene har dessverre en alvorlig bivirkning: De kan gjøre en av verdens viktigste medisiner uvirksomme.
I 1928 oppdaget Alexander Fleming ved en tilfeldighet det som skulle bli en del av grunnfjellet i moderne medisin: penicillin. Etter hvert som penicillinet og andre typer antibiotika ble tatt i bruk i helsevesenet, kunne legene kurere det som før kunne bety en temmelig sikker død: Infeksjoner i sår, lungebetennelse, tuberkulose, tarminfeksjoner og en rekke andre sykdommer.
Men grunnfjellet slår sprekker. Bakteriene er i ferd med å bli motstandsdyktige mot stadig flere typer antibiotika. Det foregår nå et kappløp på liv og død mellom legemiddelindustrien og bakteriene. I takt med at stadig flere bakterier utvikler resistens, utvikler legemiddelfirmaene nye typer antibiotika. Men mye tyder på at dette er et kappløp som bakteriene vinner. Antibiotikaresistente bakterier kan sette medisinen hundre år tilbake i tid. Hudinfeksjoner kan bli dødelige. Tuberkulose og andre nesten utryddede sykdommer kan komme tilbake, og kirurgiske inngrep kan bli langt mer risikofylte enn i dag.
Verdens helseorganisasjon (WHO) kaller antibiotikaresistens en av de mest alvorlige folkehelsetruslene verden står overfor. Det er flere grunner til at antibiotikaresistente bakterier er på fremmarsj. En er for mye bruk av antibiotika i helsevesenet og landbruket. En annen er bruken av bakteriedrepende stoffer i hverdagsprodukter. Antibakterielle stoffer tilsettes i små konsentrasjoner i deodoranter, tannkrem, sportstøy, sko og skjærefjøler for å hindre bakterievekst og lukt. Noen bakteriedrepende stoffer, som sprit, er uproblematiske. Andre, som triklosan og sølv, er skumlere. Når disse stoffene tilsettes i små konsentrasjoner fører til at de svakeste bakteriene dør, mens de sterkeste overlever. Når de overlevende formerer seg, vil neste generasjon bakterier være mer resistente enn den forrige.
Enda verre: Forskning har vist at bakterier som blir resistente mot vanlige antibakterielle stoffer som triklosan og sølv, kan utvikle resistens mot antibiotika som brukes i behandling av alvorlige sykdommer som tuberkulose og listeria. Dette er grunnen til at Mattilsynet i mer enn 10 år har jobbet for et europeisk forbud mot triklosan. Miljødirektoratet har plassert triklosan på prioritetslisten, med mål om stans i utslippene innen 2020.
Triklosan brukes blant annet i tannkremen Colgate Total, og i deodoranter. En ny undersøkelse fra Framtiden i våre hender viser at triklosan er utbredt i deodoranter som selges på parfymerier og taxfree. Av seks tilfeldig utvalgte parfymerideodoranter, fant vi triklosan i tre. Både Calvin Klein Eternity for Men, 1 million Paco Rabanne Deodorant Stick og Davidoff Champion Deodorant Stick inneholder det omstridte stoffet.
Sølv brukes i enkelte deodoranter, men også i plastre og tannbørster fra norske produsenter, som apotekene selger uten å blunke. Utstrakt bruk av sølv kan gjøre bakterier resistente. Også turprodusenten Norrøna bruker antibakterielt sølv i en del av produktene sine, under navnet Polygiene.
Det er alvorlig at norske og internasjonale produsenter er mer opptatt av å nøre opp under en ubegrunnet bakteriefrykt, når konsekvensene er så dramatiske som de er. At de antibakterielle stoffene har liten eller ingen effekt i forbrukerprodukter, gjør bruken enda mer meningsløs.
Antibiotika er livsnødvendig. Det er ikke antibakterielt treningstøy, bakteriedrepende plastre og tannkrem med triklosan. Det er grenseløst uansvarlig av Calvin Klein, Colgate og Norrøna å bidra til å forverre en av de største folkehelsetruslene verden står overfor, og det er like uansvarlig av norske apoteker, sportsbutikker og parfymerier å selge produkter med antibakterielle innholdsstoffer. De burde vite bedre.