Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Kjempet seg til lønninger

Etter 14 dager i streik har de bangladeshiske arbeiderne fra de fem fabrikkene i Tuba Group omsider fått lønningene de krevde. Men problemene vedvarer. Nå står de uten arbeid.

Mushrefa Mishu snakker til de streikende arbeiderne i Dhaka Foto: Mohammad Asad
Mushrefa Mishu snakker til de streikende arbeiderne i Dhaka Foto: Mohammad Asad
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Etter 14 dager i streik har de bangladeshiske arbeiderne fra de fem fabrikkene i Tuba Group omsider fått lønningene de krevde. Men problemene vedvarer. Nå står de uten arbeid.

På telefon fra Dhaka forteller arbeiderrettighetsaktivisten Mushrefa Mishu fra Garment Workers Unity Forum at bonusene som skulle vært gitt i forbindelse med høytiden Eid fortsatt ikke er betalt.  Dessuten står de nær 1500 arbeiderne nå overfor et nytt problem. Fabrikkene som de tidligere jobbet ved er ikke gjenåpnet, angivelig fordi utstyr og maskiner har blitt solgt unna for å betale de utestående lønningene. Men hva som har skjedd er usikkert.


– Fabrikkledelsen har solgt utstyr og truer nå med å legge ned produksjonen, sier Mishu på telefon fra Dhaka. Tusenvis av arbeider står dermed på bar bakke.

Fredelig streik møtt med vold

Da arbeiderne fra de fem Tuba Group-fabrikkene gikk ut i streik den 28. juli hadde de i flere måneder forsøkt å få fabrikkledelsen og Bangladesh Garment Manufacturers and Exporters Association (BGMEA) til å utbetale lønninger og overtidsbetaling.


– Streiken var et ultimatum, men foregikk på fredelig vis, forteller Mishu. Vi okkuperte en etasje i en av fabrikkbygningene og oppholdt oss der.
Men bangladeshisk politi valgte en mindre fredelig linje og møtte de streikende med vold.


– Torsdag 7. august stormet politiet bygningen vi befant oss i og gikk til angrep på oss med gummikuler, pepperspray og tåregass. Flere av oss ble skadet. De kom med trusler og sa at de ville voldta de kvinnelige arbeiderne hvis vi ikke forlot stedet, forteller en sliten Moshrefa Mishu.

Ble arrestert

Arbeiderne ble da tvunget til å forlate stedet. Mishu og 14 andre arbeidere ble arrestert, men ble løslatt igjen etter kort tid. Bangladesh Garment Manufacturers and Exporters Association (BGMEA) besluttet til slutt å betale de utestående lønningene til arbeiderne og overtidspengene. Bonusene som skulle blitt utbetalt i forbindelse med høytiden Eid er fortsatt ikke betalt.

– Nå er den store utfordringen at fabrikkeierne er motvillig til å gjenåpne fabrikkene. Arbeiderne står dermed uten arbeid og uten muligheter for inntekt, forteller Mishu.

De viktigste kravene nå er derfor at fabrikkene skal starte opp produksjonen igjen.

– I tillegg krever vi at arbeidere som har blitt syke og skadet under streiken skal kompenseres, at Delwair Hossains kausjon oppheves og at ofrene og de overlevende etter Tazreen-brannen mottar kompensasjon. Delwair Hossain eide fabrikken Tazreen Fashion der 112 mennesker ble drept i en brann i november 2012. Tazreen Fashion er en del av Tuba Group.

– Skittent spill

Ifølge Mushrefa Mishu har BGMEA spilt et skittent spill for å få Hossain løslatt. Ledelsen i Tuba Group har sammen med BGMEA skapt forvirring blant arbeiderne og framstilt det som om de utestående lønningene kun ville bli utbetalt dersom Hossain ble løslatt. På den måten fikk de flere arbeidere  til å uttrykke sin støtte løslatelsen.

 

I formiddag vil  Garment Workers Unity Forum holde en pressekonferanse og informere om de videre planene i kampen for full rettferdighet for arbeiderne i Tuba Group.

– Vi planlegger blant annet en omfattende demonstrasjon ved universitetet i Dhaka, sier hun.

 

 

 

 

 

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!