Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Horne må sikre etiske klær

Framtiden i våre hender har sendt brev til forbrukerminister Solveig Horne (Frp). I brevet er det en rekke forslag til hva forbrukerministeren kan gjøre for at norske forbrukere skal slippe å kjøpe klær som er produsert under uetiske forhold.

Forbrukerminister Horne må sikre at forbrukerne ikke blir
Forbrukerminister Horne må sikre at forbrukerne ikke blir "medskyldige" i brudd på tekstilarbeidernes rettigheter mener Framtiden i våre hender. Foto: Clean Clothes Campaign
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Framtiden i våre hender har sendt brev til forbrukerminister Solveig Horne (Frp). I brevet er det en rekke forslag til hva forbrukerministeren kan gjøre for at norske forbrukere skal slippe å kjøpe klær som er produsert under uetiske forhold.

Etter et langvarig og økende søkelys på de kritikkverdige betingelsene tekstilarbeiderne ofte jobber under tok KrF-leder Knut Arild Hareide affære: Han sendte et skriftlig spørsmål til forbrukerminister Solveig Horne for å få svar på spørsmålet:

«Hvordan har statsråden tenkt å sikre at norske forbrukere får nødvendig informasjon om forholdene i produksjonen av varene før de velger?»

Horne svarer at «… norske forbrukere skal ha en reell mulighet til å velge varer som er produsert under akseptable miljømessige og sosiale forhold. For å få til dette, er det nødvendig med etterrettelig informasjon som forbrukerne kan nyttiggjøre seg når de er ute og handler. Det er først og fremst næringslivets ansvar å informere om hvordan de ivaretar grunnleggende menneskerettigheter og miljøansvar i sine leverandørkjeder.»

- Dette er gode signaler fra Regjeringen, men dessverre langt ifra nok å sikre at tekstilarbeiderne grunnleggende rettigheter blir en realitet, sier fagrådgiver Carin Leffler. - Vårt overordnete mål er at varer som importeres til Norge er produsert under forhold hvor respekten for grunnleggende rettigheter for arbeiderne står sentralt.

Framtiden i våre hender mener at statsråden bør gjøre langt mer for at forbrukerne skal kunne kjøpe klær uten at de føler seg «medskyldige» til dårlige arbeidsforhold. Derfor har organisasjonen sendt et brev til Regjeringen med tre krav:

  • Forbud mot import av uetiske varer

Det må bli forbudt å importere varer som er produsert under forhold som bryter med internasjonal anerkjente arbeiderrettigheter og menneskerettigheter.  Regjeringen må arbeide for et slikt forbud.

  • Åpne leverandørlister

Regjeringen må sørge for at alle norske bedrifter offentliggjør sine leverandørlister.

  • Etiske krav i offentlige anskaffelser

Innkjøpere i offentlig sektor skal stille krav til leverandører om overholdelse av grunnleggende menneskerettigheter og ILOs kjernekonvensjoner.

Les hele brevet her.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!