Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Norge importerte diktatorolje for 3,4 milliarder

Mens befolkningen lever i fattigdom, har diktator Teodoro Obiang og hans familie tjent seg styrtrike på å eksportere olje. I 2013 importerte Norge råolje for 3,4 milliarder fra Ekvatorial-Guinea.

Vil du kjøpe olje fra denne mannen? Teodoro Obiang er verdens lengssittende diktator, takket være olje han selger til blant annet Norge. Foto: Flickr
Vil du kjøpe olje fra denne mannen? Teodoro Obiang er verdens lengssittende diktator, takket være olje han selger til blant annet Norge. Foto: Flickr

Mens befolkningen lever i fattigdom, har diktator Teodoro Obiang og hans familie tjent seg styrtrike på å eksportere olje. I 2013 importerte Norge råolje for 3,4 milliarder fra Ekvatorial-Guinea.

Norge er Europas største oljeprodusent og eksportør, men likevel importerte vi råolje for 8,4 milliarder kroner i 2013. 40 prosent av oljen vi importerte, komfra den lille diktatorstaten Ekvatorial-Guinea i Afrika.Importen fra Ekvatorial-Guinea har vokst fra 1,1 milliard i 2012 til 3,4 milliarder i 2013. 

Den oppsiktsvekkende veksten er avdekket av Framtiden i våre hender i en undersøkelse av norsk oljeimport i SSBs statistikkbank.*


Klikk for større bilde

Antall leveranser har også økt, fra minst 4 i 2012 til mellom 10 og 12 leveranser i 2013. Råoljen raffineres i Norge, før den selges på markedet i Norge eller re-eksporteres som bensin, flybensin eller andre oljeprodukter.

Esso trolig importør

Oljen fra Ekvatorial-Guinea blir importert av enten Esso Norge eller Statoil, som eier hvert sitt av Norges to oljeraffinerier, henholdsvis Slagentangen i Vestfold og Mongstad i Hordaland. Esso Norge bekreftet til Framtiden i våre hender i 2010 at de importerte olje fra Ekvatorial-Guinea, men har de siste to årene ikke villet si hvorvidt de importerer fra landet. Da NRK konfronterte Esso Norge med våre tall, nektet Esso å svare eller stille til intervju.

Exxon Mobil, som Esso Norge er en del av, er den største oljeprodusenten i Ekvatorial-Guinea. Statoil, som eier Mongstad, har ingen produksjon i landet.

I etterkant av NRKs oppslag om denne saken har Framtiden i våre hender kontaktet både Esso og Statoil. Ingen av selskapene vil avkrefte eller bekrefte at de importerer fra Ekvatorial-Guinea.


Klikk for større bilde

Exxon Mobil skriver på sine hjemmesider at de jobber aktivt med det internasjonale initiativet EITI for åpenhet rundt blant annet oljeproduksjon. Selskapet lister også opp en rekke av landene de jobber i som er medlemmer, eller kommende medlemmer av EITI. På lista glimrer Ekvatorial-Guinea med sitt fravær. Landet er ikke medlem av EITI. Ifølge Esso forhindret det selskapet fra å oppgi hvor mye skattepenger Exxon betaler til landet, da Framtiden i våre hender spurte i 2013.


Klikk for større bilde

Diktatorolje på tanken

Ekvatorial-Guinea styres av president Teodoro Obiang og hans familie. Obiang har styrt landet med sine 700.000 innbyggere siden august 1979. Landet er Afrikas 3. største oljeprodusent, noe som har gjort . Inntektene fra oljen har kommet en liten rik elite til gode, men i veldig liten grad kommet flertallet til gode. Det finnes lite oppdatert statistikk for helsesituasjonen, utdanning og arbeidsløshet, men det som finnes viser et fattig folk og en liten rik elite.

Les mer om situasjonen i Ekvatorial-Guinea i våre tidligere artikler, se lenke i bunnen av artikkelen.

Opposisjonspartiet i Ekvatorial-Guinea her en sete i parlamentet, mens presidentens parti og hans støttespillere har de øvrige 99 setene. Demonstrasjoner er i praksis forbudt. Media styres av personer knyttet til Presidenten, ifølge Human Rights Watch.

Lille-Teodors 26 luksusbiler

Ekvatorial-Guinea blir ofte brukt som skrekk-eksempel på dårlig håndtering av oljeressursene. President Teodoro Obiang har styrt landet i snart 35 år, samtidig har sønnen Teodoro Obiang Nguema Mangue - også kalt Teodorin eller «Lille-Teodor» – levd livet i Paris og Miami med luksusleiligheter, dyre biler og dyre fester.

Presidentsønnen, som er landbruksminister og nylig fikk ny tittel som andre-visepresident, har vært gjenstand for en rekke etterforskninger i USA og Paris. I 2014 har han blitt satt under ny etterforskning i Frankrike for hvitvasking av penger. I fjor ble ni av hans 26 luksusbiler solgt på tvangsauksjon i Paris, blant annet to Bugattier, to Bentleyer, en Rolls-Royce, en Ferrari, en Porsche, en Maserati og en Maybach. Bilene var knapt kjørt, og innbrakte til sammen 3,1 millioner Euro, over 25 millioner kroner.

Ønsker bedre rykte

Regjeringen har nå hyret inn Richard Attias & Associates, et PR-byrå i New York, for å styrket imaget til Ekvatorial-Guinea. President Teodoro Obiang har i år varslet at landet vil forsøke å åpne seg opp for utenlandske investeringer, og sikre utvikling til folket. Organisasjoner som følger landet har advart mot at å drive næringsliv i landet kan være direkte farlig.

Ekvatorial-Guinea ifølge internasjonale organisasjoner:

  • I juli 2013 ble Obiang tildelt den internasjonale Kim Jong-il-prisen «for sin engasjement for rettferdighet, utvikling, fred og harmoni» av Nord-Korea. Med unntak av denne prisen, får presidenten lite honnør fra internasjonale organisasjoner.
  • Organisasjonen Freedom House kaller Obiang en av «verdens mest kleptokratiske autoritære ledere i live», ifølge Reuters. Samme organisasjon har gruppert Ekvatorial-Guinea på bunn-nivået i sin rangering av frie og ufrie land, sammen med Eritrea, Nord Korea, Saudi Arabia, Somalia, Sudan, Syria, Turkmenistan og Usbekistan.
  • I Transparency International sin liste over de mest korrupte land, kommer Ekvatorial-Guinea på 163. plass av 175 land.
  • Også for pressefrihet kommer landet dårlig ut, på 166. plass av 179 land i Reporters withouth borders rangering.

*Om undersøkelsen: Denne undersøkelsen er basert på SSBs statistikk over utenrikshandel, tabell «08799 Utenrikshandel med varer, etter varenummer (HS) og land». Vareutvalget for undersøkelsen er uraffinert råolje, med varenummer 27090009 og betegnelse «Jordolje og oljer utvunnet av bituminøse mineraler, unntatt naturlige gasskondensater, rå»

I 10 måneder ble det registrert leveranser av olje fra Ekvatorial-Guinea til Norge. I august og september 2013 var lå leveransene fra Ekvatorial-Guinea på ca 3 ganger høyere enn gjennomsnittlige leveranser, noe som kan bety at det i disse månedene ble levert 2 eller 3 leveranser med olje fra landet. Mens det i seks måneder i 2013 ble levert mellom 27 og 29 millioner fat olje, ble det i august og september levert henholdsvis 194 og 183 millioner fat olje fra Ekvatorial-Guinea, noe som tyder på flere leveranser.

 

Les våre tidligere artikler om Ekvatorial-Guinea:

Vi øker oljeimporten fra Ekvatorial-Guinea

Bensinen du fyller på tanken kan komme fra gjennomkorrupte Ekvatorial-Guinea. Norge importerte olje for 827 millioner kroner fra verstinglandet i 2012.

Aker åpner kontor i diktatorstat

Det norske selskapet Aker får sterk kritikk for å åpne nytt kontor i diktaturet Ekvatorial Guinea. Landet er beryktet for korrupsjon og ekstremt skjev fordeling av oljeinntektene, og de har Afrikas lengstsittende diktator.

Essos diktator

Når du fyller bensin på tanken på en Esso-stasjon i Norge, kan du være med å støtte ett av Afrikas verste diktaturer. Tabu-landet Ekvatorial-Guinea eksporterer råolje til Esso i Tønsberg.

Norsk telekomselskap bygget propagandatjeneste

Diktatoren av Ekvatorial-Guinea er snart ferdig med å modernisere sin sensurerte statskanal. De som fikk gigantoppdraget var Nera Networks fra Bergen.