Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Fakta om palmeolje

Verdens mest brukte matolje bidrar til å ødelegge regnskogene, klimaet og hjemmet til urfolk.

Palmeoljeindustrien er blant de viktigste årsakene til at skogene i Indonesia og Malaysia forsvinner i et alarmerende tempo. (Foto: Rainforest Action Network/flickr/cc)
Palmeoljeindustrien er blant de viktigste årsakene til at skogene i Indonesia og Malaysia forsvinner i et alarmerende tempo. (Foto: Rainforest Action Network/flickr/cc)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Verdens mest brukte matolje bidrar til å ødelegge regnskogene, klimaet og hjemmet til urfolk.

Du finner den i barnegrøt, sjokolade, mikropopcorn, kjeks og flere andre matvarer, som regel skjult bak betegnelsen vegetabilsk olje eller fett. Palmeoljen er verdens mest brukte matolje, men også den skumleste.

Regnskogene er verdens mest artsrike økosystemer. Nesten all palmeolje i norske matvarer kommer fra Indonesia og Malaysia. I begge landene hogges regnskogen ned i et alarmerende tempo. Palmeoljeindustrien er i dag den viktigste årsaken til at regnskogene i disse landene forsvinner.

Palmeolje truer urfolk

Etablering av oljepalmeplantasjer der det tidligere vokste regnskog, fører til at urfolk mister landområdene sine. I Indonesia og Malaysia, der mesteparten av palmeoljen på det norske markedet kommer fra, er etableringen av nye oljepalmeplantasjer den største trusselen mot urfolkene som bor der. Mange av dem er helt avhengige av regnskogen, som gir dem mat, medisiner, redskaper og byggematerialer.

En stor del av regnskogens beboere er blant verdens fattige. Over 80 prosent av de som lever for under en dollar per dag er mer eller mindre avhengig av skogen. Bevaring av regnskogen innebærer derfor også bevaring av muligheten til å skaffe mat, medisiner og andre livsnødvendigheter for mange av verdens fattige.

Utrydningstruet ape

Orangutangen, den nest største menneskeapen etter gorillaen, lever bare på øyene Borneo og Sumatra i Malaysia og Indonesia. Nå er den utrydningstruet fordi regnskogene der hogges ned for å rydde plass til palmeoljeplantasjer.

 

Orangutang
Truet søtnos: Orangutangen lever bare i regnskogene på Borneo og Sumatra. Nå er den utrydningstruet fordi regnskogen forsvinner, blant annet på grunn av palmeoljeutvinning. (Foto: volanthevist/flickr/cc)

Palmeolje skader klimaet

Raseringen av regnskogen i Indonesia gir landet en lite hederlig 3. plass på liste over verdens største klimaforurensere, etter USA og Kina. 80 prosent av Indonesias utslipp skyldes avskoging og arealbruksendringer.

Regnskogen i Indonesia og Malaysia vokser på torvmyr, som inneholder store mengder karbon. Når skogen hogges ned og torvmyrene dreneres, frigjøres mye av karbonet i torvmyra som klimagassen CO2. Plantasjene med palmetrær binder heller ikke like mye karbon som naturskog.

Usunt for voksne

De fleste matoljer er sunne. Palmeolje er et unntak, fordi den inneholder store mengder mettet fett – omtrent like mye som melkefett. Andre matoljer inneholder som regel mye umettede fettsyrer, som kroppen tåler mye bedre. Mettet fett øker det farlige kolesterolet i blodet, noe som kan føre til hjertesykdommer.

Babyer tåler imidlertid mer mettet fett enn voksne. I følge Helsedirektoratet er det ikke skadelig for barn å spise grøt eller morsmelkserstatning som inneholder palmeolje.

Hva med sertifisert palmeolje?

I 2004 tok palmeoljeindustrien initiativ til å opprette sertifiseringsordningen RSPO - Roundtable on Sustainable Palm Oil. Målet med RSPO er å legge til rette for bærekraftig produksjon av palmeolje. RSPO er i dag etablert som den største sertifiseringsstandarden for palmeolje, og omtrent 16% av den globale palmeoljeproduksjonen er i dag sertifisert.

Det fins flere grader av sertifisering:

  • Book & claim, som er det mest utbredte, er egentlig ikke en sertifisering, men en støtteordning til produsenter av sertifisert palmeolje. For hvert tonn palmeolje en bedrift kjøper, betaler den en tilleggssum som går til en sertifiseert produsent. Den fysiske palmeoljen bedriften kjøper gjennom book&claim, er imidlertid ikke sertifisert.

  • Mass Balance er en blanding av sertifisert og ikke-sertifisert palmeolje. En bedrift som kjøper palmeolje gjennom Mass Balance-systemet, kan imidlertid være sikker på at en viss prosentandel av palmeoljen kommer fra en sertifisert plantasje.

  • Segregated: Når palmeolje selges som segregert, betyr det at den sertifiserte palmeoljen holdes adskilt fra ikke-sertifisert palmeolje gjennom hele forsyningskjeden. Palmeoljen kan imidlertid ikke spores tilbake til plantasjer.

  • Identity Preserved: Palmeoljen holdes adskilt fra ikke-sertifisert palmeolje gjennom hele forsyningskjeden, og kan spores tilbake til plantasjer.
RSPO grader
Grafikk: rspo.org. Klikk for større versjon.

Bedrifter som kjøper gjennom Book & Claim eller Mass Balance-systemet har i henhold til RSPOs retningslinjer ikke lov til å si at de kjøper RSPO-sertifisert palmeolje. Det meste av den RSPO-sertifiserte palmeoljen på verdensmarkedet selges gjennom Book & Claim og Mass Balance.

 

Les mer om palmeolje:
Palmeoljeguiden (Regnskogfondet)
Sertifisering av palmeolje (Regnskogfondet)
RSPO - Roundtable on Sustainable Palm Oil

 

Framtiden i våre hender mener at RSPO er et viktig initiativ, men at kriteriene har for mange svakheter til å kunne si at RSPO-sertifisert palmeolje per definisjon er bærekraftig. Blant annet forbyr ikke sertifiseringen etablering av plantasjer på torvmyrområder. Slike områder inneholder enorme mengder karbon, som frigjøres når det anlegges plantasjer. Det er også et problem at RSPO-sertifisert palmeolje ikke nødvendigvis er sporbar.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!