Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

I 2013 ble det brukt 10.000 tonn palmeolje i norsk oppdrettsnæring.  (Illustrasjonsfoto: Scottish Salmon Producers' Organisation/Flickr)

Lerøy lover å kutte palmeolje

Etter det ble kjent at norsk oppdrettslaks fôres med palmeolje, tar Lerøy grep. De lover å kutte all palmeolje i sin fiskeproduksjon.
I 2013 ble det brukt 10.000 tonn palmeolje i norsk oppdrettsnæring.  (Illustrasjonsfoto: Scottish Salmon Producers' Organisation/Flickr)
I 2013 ble det brukt 10.000 tonn palmeolje i norsk oppdrettsnæring. (Illustrasjonsfoto: Scottish Salmon Producers' Organisation/Flickr)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Etter det ble kjent at norsk oppdrettslaks fôres med palmeolje, tar Lerøy grep. De lover å kutte all palmeolje i sin fiskeproduksjon.

Det var Framtiden i våre hender og kyst.no som kunne melde at det brukes store mengder palmeolje i fôret til norsk oppdrettslaks. Fôrprodusentene Ewos, Biomar og Skretting nektet først for at de bruker palmeolje i sitt fôr, men innrømmet senere at de bruker oljen brukes som en såkalt «teknisk komponent».

Da dette ble kjent, reagerte mange norske forbrukere med sinne, blant annet på Lerøys Facebook-side. Lerøy lovet da å ordne opp i palmeoljebruken på raskest mulig måte.

Selv om Lerøy har kontrakt med sine leverandører som sier at fôret de kjøper skal være uten palmeolje, kan det likevel vise seg at de har fått fôr med palmeolje. Nå tar Lerøy grep overfor fôrprodusentene.

– Vi vil sikre at palmeolje heller ikke anvendes til teknisk bruk i produksjon til Lerøy Seafood Group, skriver de på sine nettsider.

Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, skryter av Lerøy.

– Norske forbrukere har sagt et klart og tydelig nei til palmeolje. Det er bra at Lerøy nå tar dette opp med sine leverandører og krever fiskefôr uten palmeolje, sier Hermstad.

I 2013 ble det brukt 10.000 tonn av den miljøskadelige oljen i den norske oppdrettsnæringen. Det er langt mer enn i den norske næringsmiddelindustrien (andre matvarer).

Nå krever Hermstad at også andre norske oppdrettsselskap krever palmeoljefritt fôr.

– Palmeolje er en av de viktigste grunnene til at regnskogen raseres. Vi kan ikke godta norsk oppdrettslaks fôres med denne oljen, sier Hermstad.


Vil du ha oppdrettslaks uten palmeolje?

Send en saklig mail og gi beskjed om at du ikke kjøper mer oppdrettslaks før palmeoljen er borte. Her er noen av de som produserer og selger oppdrettslaks i Norge:

Salma laks: firmapost@salma.no
Marine Harvest: norway@marineharvest.com

Du kan også kontakte Salma på Facebook.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!