Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Palmolje i morsmelkerstatning er ikke helseskadelig for barnet, men bidrar til rasering av regnskogen. (Foto: istockphoto)

Krever morsmelkerstatning uten palmeolje

Palmeolje blir brukt i flere typer morsmelkerstatning. Nå krever Framtiden i våre hender at produsentene erstatter palmeolje med mer miljøvennlige råvarer.
Palmolje i morsmelkerstatning er ikke helseskadelig for barnet, men kan bidra til rasering av regnskogen. (Foto: istockphoto)
Palmolje i morsmelkerstatning er ikke helseskadelig for barnet, men kan bidra til rasering av regnskogen. (Foto: istockphoto)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Palmeolje blir brukt i flere typer morsmelkerstatning. Nå krever Framtiden i våre hender at produsentene erstatter palmeolje med mer miljøvennlige råvarer.


Framtiden i våre hender og leder Arild Hermstad krever morsmelkerstatning uten palmeolje.
I en sak på NRK Dagsrevyen kommer det fram at flere typer morsmelkerstatning inneholder palmeolje. Palmeolje er en av hovedårsakene til at regnskogen raseres og hugges ned. Oljen er sterkt mislikt av norske forbrukere nettopp av den grunn.

Nå krever Framtiden i våre hender at palmeoljen fjernes fra morsmelkerstatning, slik at norske mødre kan kjøpe produktet uten dårlig samvittighet.

– Bedrifter som bruker palmeolje bør redusere bruken mest mulig, og sørge for full sporbarhet og bærekraftig produksjon av resten, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender. Han understreker at det er bransjen, og ikke småbarnsforeldre, som har ansvaret for at morsmelkserstatning og andre produkter ikke bidrar til regnskogsødeleggelse.

Palmeolje er et relativt nytt produkt på markedet. Derfor kjøper ikke Hermstad bransjens forklaring om at palmeoljen blir tilsatt morsmelkerstatning av «ernæringsmessige årsaker».

– Det har blitt laget god og sunn morsmelkerstatning i flere tiår. Klart det går an å lage morsmelkerstatning uten palmeolje. Hvis Småfolk klarer å erstatte palmeolje i barnegrøten og opprettholde næringsinnholdet, så må de også klare det i morsmelkerstatningen, sier Hermstad, som legger til at det ikke er farlig for småbarn å få i seg så små mengder palmeolje.

– Helsedirektoratet sier det er trygt. Derfor handler dette utelukkende om miljø, og at norske småbarnsforeldre skal få kjøpe morsmelkerstatning uten å bidra til rasering av regnskogen, sier Hermstad.

Han viser også til andre matprodusenter som Stabburet og Sætre, som har tatt store kostnader på å bygge om sine fabrikker for å kunne produsere mat uten palmeolje.

– Dette handler om vilje. Vilje til å ta samfunnsansvar og bidra til at regnskogen ikke raseres, sier Hermstad.

Etter stort press fra norske forbrukere, har palmeoljebruken blitt redusert med over 70 prosent i norsk mat. De siste dagene har det imidlertid kommet fram at det brukes store mengder palmeolje også i fôr til oppdrettslaks og norske kyr.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!