Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Norsk oppdrettslaks fôres med palmeolje som bidrar til regnskogødeleggelse. (Illustrasjonsfoto: Scottish Salmon Producers' Organisation/Flickr)

Oppdrettslaksen spiser mer palmeolje enn oss

Visste du at det brukes mer palmeolje i fiskefôr til norsk oppdrettslaks enn i annen norsk matvareproduksjon?
Norsk oppdrettslaks fôres med palmeolje som bidrar til regnskogødeleggelse. (Illustrasjonsfoto: Scottish Salmon Producers' Organisation/Flickr)
Norsk oppdrettslaks fôres med palmeolje som bidrar til regnskogødeleggelse. (Illustrasjonsfoto: Scottish Salmon Producers' Organisation/Flickr)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Visste du at det brukes mer palmeolje i fiskefôr til norsk oppdrettslaks enn i annen norsk matvareproduksjon?

Utvinning av palmeolje er en av de viktigste grunnene til at regnskogen nå forsvinner i et faretruende tempo. Regnskog hugges og brennes ned for å gjøre plass til nye palmeoljeplantasjer. Derfor har også palmeolje blitt en forhatt ingrediens i norske matvarer, og norske forbrukere har tydelig gitt beskjed om at de ikke ønsker den miljøskadelige oljen. Siden 2011 har bruken av palmeolje blitt redusert med over 70 prosent i norske matvarer.

Det er ingen logikk i at norsk oppdrettslaks skal fôres med palmeolje som bidrar til å ødelegge regnskogen.

Arild Hermstad
Men nå kommer det fram at både norske melkekyr og norsk oppdrettslaks spiser palmeolje i store mengder. Norske fiskefôrprodusenter brukte nærmere 10.000 tonn palmeolje i 2013, viser utregninger gjort av kyst.no. Det er omtrent dobbelt så mye som matvareindustrien bruker.

– Dette er både oppsiktsvekkende og uholdbart. Det er ingen logikk i at norsk oppdrettslaks skal fôres med palmeolje som bidrar til å ødelegge regnskogen, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.


Nå oppfordrer han oppdrettsnæringen til å erstatte palmeoljen med andre produkter, slik resten av matvareindustrien er i ferd med å gjøre.

– Det bør de gjøre raskt, for norske forbrukere har tydelig gitt beskjed om at de ikke ønsker å bidra til regnskogødeleggelse gjennom palmeolje, sier Hermstad.

Oppdrettsnæringen har tidligere nektet for at de bruker palmeolje i fôret, men nå innrømmer de at de bruker oljen som «en teknisk komponent». Ewos, Skretting og Biomar, som alle er norske fiskefôrprodusenter, hevder de kjøper sertifisert palmeolje.

Det er langt fra godt nok, mener Hermstad.

– Det er store svakheter forbundet med dagens sertifiseringsordning på palmeolje. Sertifiseringsordningen stiller for eksempel ikke krav til sporing av produktet. Dermed er ikke palmeoljeproduksjonen gjennomsiktig nok til å sikre at produksjonen foregår på rett vis. Vi har derfor ingen garantier for at palmeoljen som kjøpes inn ikke fortrenger skogområder og fører til avskoging sier Hermstad.

Vil du ha oppdrettslaks uten palmeolje?

Send en saklig mail og gi beskjed om at du ikke kjøper mer oppdrettslaks før palmeoljen er borte. Her er noen av de som produserer og selger oppdrettslaks i Norge:

Salma laks: firmapost@salma.no
Marine Harvest: norway@marineharvest.com

Salma laks kan også kontaktes på Facebook.

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 35 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!