Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Smash skjuler palmeoljen som vegetabilsk olje.

Orkla lover å redusere bruk av palmeolje

– En halv seier, sier Arild Hermstad i Framtiden i våre hender om Orkla, som nå fjerner palmolje fra produkter «der det er mulig». Ellers lover de å bruke palmeolje som ikke raserer regnskogen.
Smash skjuler palmeoljen som vegetabilsk olje.
Smash skjuler palmeoljen som vegetabilsk olje.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
– En halv seier, sier Arild Hermstad i Framtiden i våre hender om Orkla, som nå fjerner palmolje fra produkter «der det er mulig». Ellers lover de å bruke palmeolje som ikke raserer regnskogen.


Smaken av en Smashet regnskog - klikk for større bilde.
Orkla har fått mye kritikk for bruk av den miljø- og helseskadelige palmeolje. Nå har de lansert en ny strategi for å kutte bruken av palmeolje alle produktene «der det er mulig».

I produktene hvor Orkla ikke finner en erstatning, lover de en fullstendig sporing av hvor palmeoljen kommer fra, helt ned til plantasjenivå innen utgangen av 2015. Innen 2017 lover de en forsikring om at produktene skal være fri for palmeolje som forårsaker regnskoghogst. 

– Orkla tar flere skritt i riktig retning. Dersom de lykkes, vil de bidra til mindre rasering av regnskog. Samtidig er det slik at palmeolje kun kan produseres i tropiske strøk, noe som betyr at palmeoljeproduksjon alltid vil føre til et visst press på regnskogen, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

Han lover at Framtiden i våre hender vil følge nøye med på hva Orkla gjør framover og hvordan de arbeider med den nye strategien.

– Det er likevel ikke tvil om at det viktigste Orkla og andre matprodusenter kan gjøre, er å redusere forbruket av palmeolje, sier Hermstad.

Les også:
Ikke Smash regnskogen, Nidar!
Nidar og Smash er årets etikkversting

Hadde forventet mer

Også i Regnskogfondet er de sånn passe fornøyd.

– De har hørt på våre anbefalinger om å se både på reduksjon og sporbarhet, selv om vi hadde forventet å se mer konkrete målsetninger for å redusere palmeoljebruken, sier sier Ane Schjolden, fagansvarlig for palmeolje i Regnskogfondet.

Greenpeace har også jobbet for å få Orkla til å kutte palmeolje, og de er fornøyd med arbeidet er i ferd med å gi resultater.

Orkla er et stort konsern, som blant annet eier Sætre, Stabburet, Nidar og Idun. Det er Nidar som produserer Smash, en sjokolade som har fått masse kritikk i sosiale medier etter det ble kjent at Smash inneholder mye palmeolje. Det er ikke kjent om sjokoladen er blant produktenene hvor palmeolje nå fjernes.

Palmeoljeforbruk redusert med over 70 prosent

De siste årene har flere hundre produkter blitt palmoljefri etter hardt press fra norske forbrukere. Forbruket er redusert med over 70 prosent i Norge - og det bare siden 2012.

– Nå skal vi følge nøye med på hvilke og hvor mange produkter Orkla fjerner palmeoljen fra, sier Arild Hermstad.


Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!