Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Pårørende etter Rana Plaza-tragedien (Foto: Taslima Akhter)

Kleskjedene må betale for tragedien!

Snart ett år etter at bygningen Rana Plaza kollapset har skadde syersker og de dreptes familier fått lommerusk i kompensasjon. Nå krever Clean Clothes Campaign og globale fagforeninger at kleskjedene som fikk varer produsert i bygningen skal bidra til et kompensasjonsfond.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Snart ett år etter at bygningen Rana Plaza kollapset har skadde syersker og de dreptes familier fått lommerusk i kompensasjon. Nå krever Clean Clothes Campaign og globale fagforeninger at kleskjedene som fikk varer produsert i bygningen skal bidra til et kompensasjonsfond.


Minst 1138 arbeidere døde den 24. april eller i dagene etterpå. Mer enn 2000 fikk større eller mindre skader. Smerten over å ha mistet en mor eller far, en bror, søster eller et barn er bare én av følgene av tekstilhistoriens største tragedie.

- Svært mange av de involverte sliter økonomisk etter å ha betalt høye legeregninger. For minst like mange var krisen et faktum da en sårt tiltrengt inntekt forsvant, enten på grunn av død eller alvorlig skader etter fabrikkollapsen, sier Carin Leffler, fagrådgiver i Framtiden i våre hender til minmote.no.

I et forsøk på å hjelpe de rammede familiene ut av pengevanskene har det nå blitt opprettet et hjelpefond. Tanken er at ikke minst kleskjedene, som i en årrekke har tjent gode penger på billig arbeidskraft, skal være med på spleiselaget.

- Å bidra klekkelig inn i fondet burde være selvsagt for kleskjedene. I stedet lukker mange av dem øyene og nekter å bøte på tragedien. Det er ikke bare hjerterått, men skader også deres omdømme og business, sier Leffler. Framtiden i våre hender står bak den norske delen av Clean Clothes Campaign som ble startet opp i 2007.

minmote.no skriver at målet er at kompensasjonsfondet skal kunne fordele 40 millioner US dollar. Denne summen, tilsvarende 238 millioner kroner, er det man har regnet seg fram til etter å ha fulgt internasjonalt anerkjente retningslinjer for kompensasjon i andre saker.

Bland dem som har unnlatt å bidra til fondet så langt finner man kjente merkenavn slik som Benetton, C&A, Carrefour, Matalan og Walmart.  

- Heldigvis finnes det også kleskjeder som tar sitt ansvar å går foran for å bidra til at lidelsene til skadede og etterlatte ikke fortsetter: Mango, Zara og El Corte Ingles har betalt inn til fondet, seier Leffler. - Størrelsen på summene er derimot ukjent og totalbeløpet fortsatt lavt. Derfor har vi startet kampanjen «Betal nå!» for å synliggjøre kleskjedenes soleklare ansvar for å rydde opp.

Du kan hjelpe! Skriv under her for at kleskjedene skal betale penger til kompensasjonsfondet.


Den samme modellen for erstatning ble brukt etter den dødelige brannen ved klesfabrikken Tazreen i november 2012 og ved kollapsen av skofabrikken Wing Star i Kambodsja sist høst. I det sistnevnte tilfellet var det blant annet sportsskoaktøren Asics som til slutt bidro med en kompensasjon som monnet

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!