Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Har trukket seg ut av indonesisk kull

I 2012 kjøpte Oljefondets seg inn i fire nye indonesiske kullgruveselskaper og hadde aksjer i til sammen seks problematiske kullgruver. I 2013 solgte fondet seg ut av alle på grunn av miljøproblemer ved gruvene.
Denne gruven i Øst-Kalimantan er en av kullgruvene hvor Oljefondet nå har solgt seg ut. Foto: Sigurd Jorde
Denne gruven i Øst-Kalimantan er en av kullgruvene hvor Oljefondet nå har solgt seg ut. Foto: Sigurd Jorde
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
I 2012 kjøpte Oljefondets seg inn i fire nye indonesiske kullgruveselskaper og hadde aksjer i til sammen seks problematiske kullgruver. I 2013 solgte fondet seg ut av alle på grunn av miljøproblemer ved gruvene.

Høsten 2013 publiserte Framtiden i våre hender en rapport som avdekket Statens Pensjonsfond Utlands (Oljefondet) investeringer i kullindustrien i Indonesia. Fondet hadde da aksjer i seks indonesiske kullgruveselskaper, samt flere internasjonale selskaper med gruvedrift eller eierskap i kullgruvene i landet.

Den indonesiske kullindustrien har skapt store sosiale og miljømessige problemer særlig i Kalimantan (Borneo) og Sumatra. Lokale miljøorganisasjoner kan fortelle om problemer med grunnvann og forurensing, korrupsjon og landkonflikter i forbindelse med gruvene.

Les mer i rapporten: Kull og klima i Kalimantan

27 gruveselskaper ute

Oljefondet hadde i 2011 aksjer i to indonesiske kullgruver, og kjøpte seg i 2012 inn i fire nye. Men i 2013 solgte fondet seg ut av kull- og gullgruver over hele verden, inkludert de seks indonesiske kullgruvene. «Vi har gjennomført en risikovurdering av sektorer, der miljøutfordringene er særlig store. Vi har i 2013 solgt oss ut av 27 gruveselskaper som en følge av dette arbeidet,» skriver Norges Bank i årsrapporten for Oljefondet.

Norges Bank oppgir ikke selv hvilke selskaper dette er, men søk i fondets portefølje viser at de indonesiske kullselskapene er ute.

Seier for lokale organisasjoner

Miljøorganisasjoner i Indonesia har arbeidet for å stanse kullgruvene og internasjonale aktører som investerer i gruveindustrien. Uttrekk, slik Oljefondet nå har gjort, skaper oppmerksomhet om kullindustrien både i Indonesia og internasjonalt, og hjelper organisasjonene i en vanskelig nasjonal debatt om konsekvensene av gruvevirksomheten. I Indonesia er det stor avstand mellom organisasjonene og næringslivet, og svært vanskelig å få myndighetene til å sette miljøhensyn foran næringsliv. Situasjonen gjøres ikke bedre av at mange lokale politikere finansieres av nettopp gruveindustrien.

Les mer om miljøorganisasjonene i reportasjen Norsk kullfeber på Borneo

Ikke klimahensyn

Samtidig viser vår undersøkelse av årets portefølje at klimahensyn ikke er en del av NBIMS risikovurdering, og at de store kullprodusentene fortsatt er sterkt tilstede i fondet. Både miljøorganisasjoner og aktører innen finans har de siste to årene begynt å advare om klimakonsekvensene av investeringer i kull. Fondets uttrekk fra kullselskaper handler i hovedsak om selskaper som sitter med relativt små kullreserver sammenliknet med de største kullselskapene i verden.

Mens SPU i fjor var inne i 61 av de 100 største gruveselskapene med kullaktivitet, er tallet i år 59, en nedgang på bare 2 selskaper. I sum har investeringene sunket med 4,8 milliarder, fra 56,3 til 51,5 milliarder. Mye av nedgangen skyldes nedsalg og verditap i gruveselskapet Anglo American og verditap i gruveselskapet Vale.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!