Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

En seier for miljø, ubetydelig for klima

Oljefondets utsalg fra 27 gruveselskaper er en gladnyhet, men i klimasammenheng utgjør utsalget fra små kullselskaper en mindre forskjell.
Norges Bank vurderer gruvesektoren som en sektor med spesielt store miljøutfordringer og har solgt seg ut av 27 gruveselskaper.
Norges Bank vurderer gruvesektoren som en sektor med spesielt store miljøutfordringer og har solgt seg ut av 27 gruveselskaper.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Oljefondets utsalg fra 27 gruveselskaper er en gladnyhet, men i klimasammenheng utgjør utsalget fra små kullselskaper en mindre forskjell.

Norges Bank har gjennomført en risikovurdering av sektorer der miljøutfordringene er særlig store. Som et resultat har de i 2013 solgt seg ut av 27 gruveselskaper. Det kom fram i i årsrapporten som ble presentert i dag. – Gruvesektoren, særlig kullgruver,  har svært mange utfordringer knyttet til seg, uttalte administrerende direktør i Norges Bank Investment Management (NBIM) Yngve Slyngstad på dagens pressekonferanse. – Vi vil fortsette å  se på dette i årene fremover, la han til.

Framtiden i våre hender har tidligere rettet søkelys på de store miljø- og menneskerettighetsutfordringene knyttet til gullgruvedrift i flere store oljefondselskaper, blant annet i rapporten "Ikke gull alt som glimrer" fra 2013.

Men Norges Bank går ikke ut med hvilke gullgruve- eller kullselskaper de har solgt seg ut av. Framtiden i våre hender har imidlertid funnet ut at oljefondet ikke lenger har aksjer i flere indonesiske gruveselskaper, blant disse Indo Tambangraya Megah og Adaro Energy hvor indonesiske organisasjoner har påpekt store miljøproblemer og har håpet på utsalg.

Ingen klimahensyn

Samtidig viser vår undersøkelse av årets portefølje at klimahensyn ikke er en del av NBIMS risikovurdering, og at de store kullprodusentene er fortsatt sterkt tilstede i fondet.  Mens SPU i fjor var inne i 61 av de 100 største gruveselskapene med kullaktivitet, er tallet i år 59, en nedgang på bare 2 selskaper. I sum har investeringene sunket med 4,8 milliarder, fra 56,3 til 51,5 milliarder. Mye av nedgangen skyldes nedsalg og verditap i gruveselskapet Anglo American og verditap i gruveselskapet Vale. Se hele listen: pdf Oljefondets kullinvesteringer 2013 .

– Det er veldig bra at Oljefondet har innsett de store miljømessige utfordringene knyttet til gruvesektoren. Vi forventer at de også tar klimahensyn inn i risikovurderingen slik at vi snart ser utsalg også fra de største gruveselskapene som står for de virkelig store CO2-utslippene, sier leder Arild Hermstad.

Fortsatt mye å ta tak i

Risikovurderingen til Norges Bank har hoppet bukk over det omstridte gruveselskapet Glencore Xstrata. Gruve- og råvaregiganten har en rekke anklager mot seg for lokal miljøforurensning i tilknytning til sin kobbergruve i Zambia.

I januar fikk datterselskapet Xstrata Tintaya en bot på 84 000 amerikanske dollar for å ha forurenset beitemark rundt  kobbergruven i Espinar i  Cusco, Peru. Til sammen har Oljefondet aksjer og obligasjoner for nær 8,9 milliarder i selskapet.

Oljefondet har også økt investeringene i det omstridte kullselskapet Whitehaven Coal, fra rundt 89 til om lag 130 millioner. Whitehaven er i ferd med å sette opp en ny gruve i New South Wales i Australia. Aboriginere, bønder og miljøvernere i Maules Creek har alliert seg mot kullgruven, men også befolkningen i byen Newcastle, 380 km unna gruvestedet, inngår i alliansen på grunn av den store lokale luftforurensningen som kulltransporten medfører.  Den planlagte kullgruven krever nedhogging av 1665 hektar med skog i Leard State Forest.  I skogen finnes et område med en truet skogart som også er habitat for truede arter av fugl, flaggermus, ekorn, slange og koalabjørn. Det fryktes også at gruvedriften vil ødelegge områder hvor aboriginere har forfedreland og gravplasser.

En bred allianse av australske organisasjoner har sendt brev til Finansminister Siv Jensen og bedt om at Oljefondet slutter å investere i kullselskapet.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!