
Australiere protesterer mot oljefondet


En stor allianse av australske organisasjoner har sendt brev til Finansminister Siv Jensen og bedt om at Oljefondet slutter å investere i kullselskapet Whitehaven Coal som er i ferd med å sette opp en ny gruve i New South Wales i Australia. Aboriginere, bønder og miljøvernere i Maules Creek har alliert seg mot kullgruven, men også befolkningen i byen Newcastle, 380 km unna gruvestedet, inngår i alliansen på grunn av den store lokale luftforurensningen som kulltransporten medfører.
Truer koalabjørnen

Den planlagte kullgruven krever nedhogging av 1665 hektar med skog i Leard State Forest. I skogen finnes et område med en truet skogart som også er habitat for truede arter av fugl, flaggermus, ekorn, slange og koalabjørn.
Urfolks land
Det fryktes at gruvedriften vil ødelegge omkringliggende skog hvor aboriginere har forfedreland og gravplasser. Vannspeilet i den omkringliggende skogen vil synke med opp til 7 meter. Det er også kjent at kullgruvedrift fører til forurensning av grunnvann. Gomeroifolket, landeiere og miljøvernere har gått sammen om å skrive under på en avtale for å beskytte Aboriginsk kulturarv og miljøet. − Den felles trusselen om gruvedrift i åpent dagbrudd, i et kulturelt og miljømessig betydningsfullt område, har ført våre lokalsamfunn sammen, sa Dick Talbot fra Gomeroifolket, i forbindelse med signeringen.

Store klimagassutslipp og lokal forurensning
I tillegg til miljøødeleggelsene er det beregnet at bruken av kullet fra gruvedriften vil føre til utslipp av 30 millioner tonn CO2 per år – over halvparten av Norges årlige utslipp. Oljefondet bidrar med sine investeringer til at vi har store ekstraterritorielle utslipp. I tillegg kommer den lokale luftforurensningen på transportetappen fra Maules Creek gruven til kystbyen Newcastle. Kullstøv fører til økt astmaforekomst hos barn og unge som bor langs toglinjen. En aksjonsgruppe som representerer 20 grupper i Newcastle går imot utbyggingen av gruven på grunn av tilleggsforurensningen den vil føre til i den allerede utsatte byen.

Kull-lobbyen til Norge
Kull-lobbyen besøkte tirsdag 25. februar finanskomiteen på Stortinget og argumenterte mot at Oljefondet skal trekke seg ut av kull. Lederen for World Coal Association, Milton Catelin, sa i følge nyhetsbyrået Reuters at et uttrekk av kull bare ville føre til at aksjeiere flytter sine investeringer over til selskaper som ikke er opptatt av sin påvirkning på miljøet.
Kull generer 41 prosent av verdens elektrisitet. Catelin bekreftet at marginene for kullselskaper er lav og lavest for selskaper som produserer fossil energi.
Det er flertall på Stortinget for å trekke Oljefondet ut av kull. Men det er ikke sikkert opposisjonspartiene klarer å enes om en felles vedtakstekst. Framtiden i våre hender har jobbet for et kullforlik på Stortinget. Den 4. mars leverer Finanskomiteen en innstilling til Stortinget over et forslag fra Arbeiderpartiet om å trekke oljefondet ut av kull. Tidligere har både Venstre, KrF, SV og MDG fremmet lignende forslag.


Bli med på tidenes klimadugnad!
Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.
Bli med!Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!