Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Australiere protesterer mot oljefondet

Oljefondet investerte 130 millioner i omstridte Whitehaven Coal i 2013. Det australske kullselskapet har planer om å rasere store områder med skog for å produsere forurensende kull.
Oljefondet har investert 130 millioner kroner i et kullselskap som planlegger en stor kullgruve i Australia. Foto: flickr Leardstateforest
Oljefondet har investert 130 millioner kroner i et kullselskap som planlegger en stor kullgruve i Australia. Foto: flickr Leardstateforest
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Oljefondet investerte 130 millioner i omstridte Whitehaven Coal i 2013. Det australske kullselskapet har planer om å rasere store områder med skog for å produsere forurensende kull.

En stor allianse av australske organisasjoner har sendt brev til Finansminister Siv Jensen og bedt om at Oljefondet slutter å investere i kullselskapet Whitehaven Coal som er i ferd med å sette opp en ny gruve i New South Wales i Australia. Aboriginere, bønder og miljøvernere i Maules Creek har alliert seg mot kullgruven, men også befolkningen i byen Newcastle, 380 km unna gruvestedet, inngår i alliansen på grunn av den store lokale luftforurensningen som kulltransporten medfører.  

Truer koalabjørnenKoalabjørnen i Leard State Forest trues av Oljefondet. Foto: DAVID ILIFF. License: CC-BY-SA 3.0Koalabjørnen i Leard State Forest trues av Oljefondet. Foto: DAVID ILIFF. Lisens: CC-BY-SA 3.0
Den planlagte kullgruven krever nedhogging av 1665 hektar med skog i Leard State Forest.  I skogen finnes et område med en truet skogart som også er habitat for truede arter av fugl, flaggermus, ekorn, slange og koalabjørn.

Urfolks land
Det fryktes at gruvedriften vil ødelegge omkringliggende skog hvor aboriginere har forfedreland og gravplasser. Vannspeilet i den omkringliggende skogen vil synke med opp til 7 meter. Det er også kjent at kullgruvedrift fører til forurensning av grunnvann. Gomeroifolket, landeiere og miljøvernere har gått sammen om å skrive under på en avtale for å beskytte Aboriginsk kulturarv og miljøet. − Den felles trusselen om gruvedrift i åpent dagbrudd, i et kulturelt og miljømessig betydningsfullt område, har ført våre lokalsamfunn sammen, sa Dick Talbot fra Gomeroifolket, i forbindelse med signeringen.
Gomeroi og lokalfolk i en av flere protester 24. januar i årGomeroi og lokalfolk i en av flere protester 24. januar i år

Store klimagassutslipp og lokal forurensning
I tillegg til miljøødeleggelsene er det beregnet at bruken av kullet fra gruvedriften vil føre til utslipp av 30 millioner tonn CO2 per år – over halvparten av Norges årlige utslipp. Oljefondet bidrar med sine investeringer til at vi har store ekstraterritorielle utslipp. I tillegg kommer den lokale luftforurensningen på transportetappen fra Maules Creek gruven til kystbyen Newcastle. Kullstøv fører til økt astmaforekomst hos barn og unge som bor langs toglinjen. En aksjonsgruppe som representerer 20 grupper i Newcastle går imot utbyggingen av gruven på grunn av tilleggsforurensningen den vil føre til i den allerede utsatte byen.  

En av de eksisterende gruvene. Whitehaven Coal planlegger nå den største gruven i området.En av de eksisterende gruvene. Whitehaven Coal planlegger nå den største gruven i området.

Kull-lobbyen til Norge
Kull-lobbyen besøkte tirsdag 25. februar finanskomiteen på Stortinget og argumenterte mot at Oljefondet skal trekke seg ut av kull. Lederen for World Coal Association, Milton Catelin, sa i følge nyhetsbyrået Reuters at et uttrekk av kull bare ville føre til at aksjeiere flytter sine investeringer over til selskaper som ikke er opptatt av sin påvirkning på miljøet.

Kull generer 41 prosent av verdens elektrisitet. Catelin bekreftet at marginene for kullselskaper er lav og lavest for selskaper som produserer fossil energi.

Det er flertall på Stortinget for å trekke Oljefondet ut av kull. Men det er ikke sikkert opposisjonspartiene klarer å enes om en felles vedtakstekst. Framtiden i våre hender har jobbet for et kullforlik på Stortinget. Den 4. mars leverer Finanskomiteen en innstilling til Stortinget over et forslag fra Arbeiderpartiet om å trekke oljefondet ut av kull. Tidligere har både Venstre, KrF, SV og MDG fremmet lignende forslag. 

Whitehaven Coal eier Tarrawonga kullgruve som grenser til Leard State Forest. Kull-lobbyen var nylig i Norge for å kjempe mot kulluttrekk.Whitehaven Coal eier Tarrawonga kullgruve som grenser til Leard State Forest. Kull-lobbyen var nylig i Norge for å kjempe mot kulluttrekk.

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!