
Ikke Smash regnskogen, Nidar!
Palmeoljeindustrien ødelegger verdens rikeste økosystemer i et ufattelig omfang. Etter to års massivt forbrukerpress har Nidar likevel ingen planer om å fjerne miljøskadelig palmeolje fra populære merkevarer som Smash og Smørbukk. Forstår de ikke alvoret?

Her skulle det egentlig vært grønn regnskog, men den er rasert til fordel for palmeoljeplantasjer. (Foto: Daniel Beltrá / Greenpeace)

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Palmeoljeindustrien ødelegger verdens rikeste økosystemer i et ufattelig omfang. Etter to års massivt forbrukerpress har Nidar likevel ingen planer om å fjerne miljøskadelig palmeolje fra populære merkevarer som Smash og Smørbukk. Forstår de ikke alvoret?
Indonesia og Malaysia er verdens største palmeoljeprodusenter. Omtrent 85 prosent av palmeoljen på det globale markedet kommer derfra, inkludert nesten all palmeolje i norske matvarer. Som et svar på det økende globale forbruket har Indonesia satt seg som mål å doble sin palmeoljeproduksjon, og det er planlagt mange nye plantasjer. Palmeoljeindustrien er i dag den viktigste årsaken til at regnskogene i Indonesia og Malaysia forsvinner i et alarmerende tempo.
Nidar bruker betydelige mengder palmeolje i sine produkter, ikke minst i folkefavorittene Smash! og Smørbukk, som i følge palmeoljeguiden inneholder henholdsvis 10-15 prosent og 5-10 prosent palmeolje. Godterigiganten har ingen uttalte planer om å erstatte palmeoljen med noe annet. Dermed har de tatt på seg et enormt ansvar: Skal Nidar være sikre på at de ikke bidrar til naturkatastrofen som utspiller seg i regnskogene i Indonesia og Malaysia, er de nødt til å forsikre seg om at palmeoljen de bruker, produseres bærekraftig. Foreløpig er de ikke i nærheten.
Utrydder dyr, ødelegger for urfolk og koker kloden
Selv om regnskogene bare dekker åtte prosent av jordas overflate, huser de to tredeler av alle dyr og planter vi kjenner til. Når regnskogene hogges ned, brennes og erstattes av monokulturer med oljepalmer, forsvinner livsgrunnlaget til et utall arter. Blant de mest kjente er orangutangen og Sumatra-tigeren, som nå er utrydningstruet på grunn av palmeoljeindustrien. Regnskogene i Indonesia og Malaysia er det eneste stedet hvor disse artene lever vilt.Regnskogene er hjemmet til millioner av mennesker. For mange urfolk gir regnskogen mat, medisiner, redskaper og byggematerialer – uvurderlige ressurser som de er helt avhengige av for å leve. I tillegg danner regnskogen for mange hele fundamentet for kultur, identitet og sosial tilhørighet. Alt dette er truet som følge av palmeoljeindustriens fremmarsj, og det fins mange og alvorlige eksempler på konflikter mellom urfolk og palmeoljeselskaper.
- Vil du ha Smash! uten palmeolje? Da bør du gå inn på Facebook-siden til Smash! og gi beskjed om det. Forbrukermakt virker.
Dessuten: Når regnskogen raseres, frigjøres enorme mengder klimagasser som bidrar til global oppvarming. Massiv hogst og brenning av skogene, og ikke minst drenering av torvmyrer, gjør at Indonesia ligger på en lite hederlig tredjeplass over verdens utslippsverstinger – kun slått av Kina og USA.
Regnskogfondet og Grønn Hverdags palmeoljekampanje avslørte at nesten ingen norske bedrifter vet hvor palmeoljen de bruker kommer fra. Leverandørkjedene for palmeolje er uoversiktlige, og det er tilnærmet umulig for en norsk bedrift å ha oversikt. Uten oversikt er det umulig å vite om palmeoljen produseres bærekraftig. Sjansen for at det motsatte er tilfellet, er stor.
Norsk innovasjon i verdensklasse
Dette har de fleste norske bedrifter heldigvis tatt konsekvensen av. Palmeoljekampanjen, som støttes av en rekke miljøorganisasjoner og titusenvis av forbrukere, har så langt ført til at palmeoljeforbruket i norske matvarer er redusert med 70 prosent siden 2012. Det er bare å ta av seg hatten for den jobben Regnskogfondet, Grønn Hverdag og norske matprodusenter har gjort.Det har ikke bare vært enkelt. Palmeolje har en del egenskaper som gjør at den ikke uten videre kan erstattes av for eksempel raps- eller solsikkeolje. Store norske bedrifter som Stabburet, Mills og Sætre har lagt ned et enormt utviklingsarbeid for å finne alternativer. Stabburet måtte bygge om fabrikken totalt for å kunne bytte ut palmeolje med solsikkeolje i Nugatti og Sjokade. Sætre jobbet lenge for å kunne bytte ut palmeoljen uten at smak og konsistens skulle forandre seg, og sier nå at de kommer til å klare det i løpet av 2014. De skal ha full honnør for den innsatsen de har lagt ned. Norske bedrifter har fått til noen som ingen andre, noe sted i verden, har klart.
Nidar sier, i likhet med Stabburet og Sætre, at det er vanskelig å erstatte palmeolje med noe annet. Jeg tror dem. Men forskjellen er likevel at Stabburet og Sætre har fått det til, selv om det tok tid. Jeg tror at grunnen til at Nidar ikke har sluttet med palmeolje, er at de egentlig ikke har prøvd.
Oljefondet ute
Parallelt med palmeoljekampanjen har norske fondsforvaltere også engasjert seg. Oljefondet har trukket seg ut av en rekke palmeoljeselskaper, inkludert leverandøren som Nidar kjøper sin palmeolje fra. Det samme har Storebrand. De har åpenbart forstått noe som Nidar ikke har forstått.Ser ikke Nidar alvoret? Den tradisjonsrike sjokoladeprodusenten har gjort et godt arbeid med å sikre bærekraftig kakao, men de bruker fortsatt miljøskadelig palmeolje som de ikke vet hvor kommer fra, og som de ikke vet om ødelegger regnskogen. Nidar har dermed demonstrert at de, i motsetning til norske forbrukere, bedrifter og fondsforvaltere, ikke forstår hvor alvorlig palmeoljeproblemet er.
Dette mener jeg gir Framtiden i våre hender en solid begrunnelse for å kåre Nidar til «Årets Etikkversting» i året som gikk.