Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Det har vært kraftige protester i Kambodsja rettet mot tekstilindustrien.

Krever at demonstranter frigis

I Kambodsja ble 23 tekstilarbeidere arrestert da de demonstrerte for høyere lønninger. Fem andre ble drept av det kambodsjanske militærpolitiets kuler. Nå har Framtiden i våre hender sendt brev til den kambodsjanske ambassadøren.
Det har vært kraftige protester i Kambodsja rettet mot tekstilindustrien.
Det har vært kraftige protester i Kambodsja rettet mot tekstilindustrien.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
I Kambodsja ble 23 tekstilarbeidere arrestert da de demonstrerte for høyere lønninger. Fem andre ble drept av det kambodsjanske militærpolitiets kuler. Nå har Framtiden i våre hender sendt brev til den kambodsjanske ambassadøren.

Fagforeninger og frivillige organisasjoner over hele verden protesterer nå mot den hardhendte behandlingen av tekstilarbeiderne som har samlet seg i kampen for en lønn de kan leve av.

De slo meg til jeg ble bevisstløs. Da jeg våknet, var jeg på politistasjonen.

Yon Chea 
pdf I et brav til Kambodsjas ambassadør i London  krever Framtiden i våre hender og Clean Clothes Campaign Norge at de 21 som fremdeles er varetekstfengslet skal løslates og at det skal settes i gang etterforskning for å finne de ansvarlige for skytingen som krevde fem liv.

Andre krav som rettes mot myndighetene er at arbeidere skal sikres retten til å organisere seg og kunne drive kollektive lønnsforhandlinger på fabrikkene – uten frykt for represalier. 12 Clean Clothes Campaing-kontorer, blant annet i Danmark, Tjekkia, Irland, Tyskland og Storbritannia, har også sendt brev.

pdf Du kan lese brevet vi har sendt her.

Ble slått bevisstløs

Én måned etter arrestasjonene ble to av de arresterte løslatt mot kausjon. En av dem var den 17-årige tekstilarbeideren Yon Chea som nå har blitt døv på ene øret og ikke kan bruke sin venstre hånd etter å ha blitt mishandlet av militærpolitiet. Han forteller at han hørte bråk på gaten, tok med seg kameraet sitt for å ta bilder.

– Jeg ble omringet av militærpoliti. De snakket ikke med meg, bare arresterte meg. De slo meg til jeg ble bevisstløs. Da jeg våknet, var jeg på politistasjonen» forteller Yon Chea til Cambodia Daily.

En rekke organisasjoner og menneskerettighetsforkjempere har nå holdt en markering i hovedstaden Phnom Penh og marsjert til en rekke ambassader. Hittil har det blitt holdt mer en 250 markeringer i Kambodsja for å støtte kravet om rettferdighet for de arresterte og for retten til å gjøre sin stemme hørt via en fagforening.


Les også:
H&M varsler økt lønn til arbeiderne
Klær til blodpris

Sysselsetter 500.000

Kambodsjas tekstilindustri sysselsetter over 500.000 mennesker og står for rundt 95 prosent av Kambodsjas eksportinntekter som utgjør 3380 millioner euro årlig. Minstelønnen på 100 USD per måned er langt fra å sikre et verdig liv. En fersk rapport viser at de lave lønningene bidrar til underernæring i den unge, kvinnelige arbeidsstokken.

Dette har ført til sterke protester.

- Myndighetene kan ikke lenger ignorere sosiale problemer og dårlige levekår for arbeidere i Kambodsja, sier Meoun Tola, ansatt ved den kambodsjanske organisasjonen Community Legal Education Centre.

Protester verden over

Også andre steder i verden har det vært markeringer for å støtte tekstilarbeiderne. Utenfor de kambodsjaske ambassadene I Seoul, Brussels, Hong Kong, Dhaka, Makati City, Berlin, Canberra og Washington D.C. har folk samlet seg.

Se Clean Clothes Campaign sin Facebook-side for en oppdatert oversikt over markeringene.

16 av de 21 som fortsatt sitter arrestert har startet en sultestreik for å få Justisdepartementet til å finne en løsning som gjør at fangene behandles rettferdig.

Imens fortsetter protestene.

  • Framtiden i våre hender har i flere år jobbet for tekstilarbeiderens rettigheter, og vi har oppnådd mye. Vil du være med på laget? Bli medlem her!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!