Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Storebrand sier nei til kull og forurensning. (Foto:  wwwuppertal/flickr)

Roser Storebrand for ny kull-exit

Bankene må ikke investere nordmenns sparepenger i fossil energi, krever Framtiden i våre hender i ny kampanje. Nå melder Storebrand at de kvitter seg med ti kullselskap.
Storebrand sier nei til kull og forurensning. (Foto:  wwwuppertal/flickr)
Storebrand sier nei til kull og forurensning. (Foto: wwwuppertal/flickr)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Bankene må ikke investere nordmenns sparepenger i fossil energi, krever Framtiden i våre hender i ny kampanje. Nå melder Storebrand at de kvitter seg med ti kullselskap.

Kull er den skitneste energiformen og en av hovedårsakene til klimaendringene. Derfor krever Framtiden i våre hender at norske banker og Oljefondet må selge sine aksjer i kull og heller investere i ren og fornybar energi.

Nå tar Storebrand et lang steg i retning grønn og fossilfri framtid: Ti nye kullselskap forsvinner ut av Storebrands portefølje. Det er Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, godt fornøyd med.

– Vi er svært glade for at Storebrand lytter til Framtiden i våre hender. Storebrand er med dette ledende i Norge, men også en del av en internasjonal trend. De bidrar til en bedre og mer miljøvennlig verden ved å gjøre kullselskapene mindre verdt. Samtidig sendes det et signal til resten av finansverdenen om at kull er fortidens energiform, sier Hermstad.

Vi regner med flere banker vil følge etter, og det er bra både for miljøet og norske bankkunder.

Arild Hermstad Framtiden i våre hender
Christine Meisingset, leder for bærekraftige investeringer i Storebrand, forteller hvorfor de kvitter seg med kullselskapene.

– Som spare- og pensjonsleverandør er vårt oppdrag å sikre langsiktig og god avkastning for kundene våre. Dette betyr blant annet at vi må minimere risikoen i våre porteføljer, og klimaendringene er den mest omfattende risikofaktoren innenfor bærekraft. Derfor luker vi nå ut flere kullselskaper, denne gangen i kraftbransjen, sier Meisingset.

For å unngå store klimaendringer, er det nødvendig at mesteparten av verdens olje, kull og gass blir liggende under bakken. I stedet må det satses på energisparing og fornybar energi. I en fersk undersøkelse viser Framtiden i våre hender at norske banker ikke har forstått det. Det betyr at mange nordmenn som investerer sparepengene sine i klimafiendtlige fond uten å kanskje være klar over det.

– Det er ikke bra, men Storebrand viser at en endring er på gang. Vi regner med flere banker vil følge etter, og det er bra både for miljøet og norske bankkunder, sier Hermstad.

Storebrand investerer fremdeles i en del kullselskap, men varsler at de gradvis vil selge seg ut av flere.

– Vi kan ikke hive ut hele bransjer med en gang. Det ville bli for risikabelt for kundene våre på kort sikt, men vi utelukker disse selskapene nettopp for å sikre god, langsiktig avkastning, sier Meisingset i Storebrand.

Hermstad og Framtiden i våre hender lover å passe på at det skjer.

– Vi forventer at nedsalget i kull fortsetter, slik at Storebrand kan presentere en betydelig lavere andel kull i kraftporteføljen i løpet av året.

Hermstad poengterer også at det er en svært alvorlig defekt ved dagens finanssystem:

– Det å la være å investere i selskaper som ødelegger klimaet vårt anses som «for risikabelt». Dette viser at verdens finanssystem er en vesentlig bidragsyter til at verdens klimagassutslipp stadig øker, mener Hermstad.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!