Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Én av tre kan tenke seg «shoppestopp»

– Jeg er ferdig med billigmote og impulskjøp for godt, sier Irina Lee. Hun er en av stadig flere nordmenn som vil kutte ut shopping av unødvendige ting. Framtiden i våre hender applauderer.
Irina Lee har hatt to shoppingfrie år. (Foto: shoppingfri.no)
Irina Lee har hatt to shoppingfrie år. (Foto: shoppingfri.no)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
– Jeg er ferdig med billigmote og impulskjøp for godt, sier Irina Lee. Hun er en av stadig flere nordmenn som vil kutte ut shopping av unødvendige ting. Framtiden i våre hender applauderer.

I dag kjøper nordmenn dobbelt så mye klær enn vi gjorde for 20 år siden. Det merkes både i folks skuffer og skap, men også hos Fretex som nå setter ny innsamlingsrekord.

Dersom alle skulle hatt et like høyt forbruk av ressurser som oss nordmenn, ville vi hatt behov for tre og en halv jordklode.

I en fersk undersøkelse fra DNB og Ipsos MMI, gjengitt i VG, sier èn av tre nordmenn at de enten har innført eller vurdert å innføre «shoppestopp» for en periode. Det er ikke rart, mener forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

– Vi har blitt litt mette. Vi har fylt opp sportsboden og skuffer og skap. Og lekekassene bugner over. Særlig nå etter jul har vi overskudd av ting, sier Sandmæl.

Undersøkelser viser at dersom alle skulle hatt et like høyt forbruk av ressurser som oss nordmenn, ville vi hatt behov for tre og en halv jordklode.

Forfatter Irina Lee har allerede hatt to shoppingfrie år. Det har vært to gode år for henne.

– Jeg er et lettere, lykkeligere og rikere menneske i dag, enn jeg var for ett år siden. Alt takket være Stop shop, forklarer Lee, som også har skrevet boken «Shoppingfri».

Lee mener at å stoppe med shopping, øker kreativiteten til gjenbruk. Hun anbefaler blant annet å arrangere såkalte «byttekvelder» der man kan bytte både ting og klær med hverandre. Plagg som for noen ligger bakerst og støver i skapet, kan være som en gullgruve for andre.

Flere av Framtiden i våre henders lokallag, blant annet i Bergen, arrangerer svært populære byttefester, du kan ta kontakt med ditt lokallag for mer info.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!