Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Økologisk landbruk kan gi større avlinger. (Foto: Gates Foundation/flickr)

Økologisk gir mer mat i utviklingsland

Økologisk landbruk gir høyere avlinger i de landene der behovet er størst, for eksempel i Afrika sør for Sahara, vise flere undersøkelser og FN-rapporter.
Økologisk landbruk kan gi større avlinger. (Foto: Gates Foundation/flickr)
Økologisk landbruk kan gi større avlinger. (Foto: Gates Foundation/flickr)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Økologisk landbruk gir høyere avlinger i de landene der behovet er størst, for eksempel i Afrika sør for Sahara, vise flere undersøkelser og FN-rapporter.
Store avlinger fra økologisk landbruk kan være med på å mette befolkningen i sør. Økologisk mat er dermed ikke bare godt for miljøet, dyra og helsa vår, men også med hensyn til den framtidige globale matsikkerheten.

I en ny rapport fra FN gjøres det rede for hvordan landbruket kan bli mer bærekraftig med hensyn til matsikkerhet i et endret klimaperspektiv. En analyse av mer en 50 studier viser at økologisk landbruk i utviklingsland gir høyere avkastning som et resultat av mer avlinger kombinert med merpris. Matbehovet kan altså dekkes samtidig som vi tar vare på jorda vår.

Matsikkerhet handler likevel ikke bare om å produsere nok mat, men om å styrke de fattiges kår og deres matsuverenitet samtidig som man tilpasser seg klimaendringene.


Se Utviklingfondets film om "Superbonden". 

Fra grønn revolusjon til økologisk intensivering

I rapporten argumenteres det for et paradigmeskifte innen landbruksutviklingen fra «grønn revolusjon» til «økologisk intensivering». Flere FN-rapporter og praktiske eksempler bekrefter påstanden om at økologisk landbruk gir større avlinger i utviklingssland, og avkrefter dermed myten om at denne formen for landbruk gir lavere avlinger enn konvensjonelt landbruk. En stor del av forskningsmidlene i verden går til forskning på å forbedre konvensjonelt landbruk. Mer penger burde investeres i forskning på økologisk landbruk slik at man kan videreutvikle miljøvennlige dyrkingsmetoder.

Framtiden i våre hender jobber for å gjøre det lettere for deg å velge økologisk mat. Her kan du lese mer om vår nye kampanje.

Økte avlinger i økologisk landbruk

Representanter fra Oikos, Økologisk Norge og Bioforsk Økologisk presenterer nyttig forskning som viser at økologisk landbruk kan være både bærekraftig og med å på å dekke det globale matbehovet gjennom store avlinger. Økte avlinger innen økologisk landbruk skyldes bedre resirkulering av organisk materiale som gjør at avlingene holder mer på vannet i tørketider, humusinnholdet i jorda øker og plantenæringa forbedres gjennom tilgangen til meitemark og mikroorganismer i jorda. Mer kunnskap hos bonden, bruk av mer allsidige produksjonssystem og tilgang til markeder med merpris for sertifiserte produkter er også avgjørende.

Økologisk suksess i Zambia

ODISSA (Organic Development in Sub-Saharan Africa) er et norskstøttet utviklingsprogram som har gjort suksess i Zambia. Så mange som 6500 bønder har fått kursing og oppfølging i økologisk produksjon. I hovedstaden Lusaka har de nylig åpnet en egen butikk og kafé hvor de selger produktene sine på et sikkert marked for en rettferdig pris. På University of Zambia (UNZA) satses det på forskning på økologisk landbruk. Det jobbes i tillegg med å utvide programmet til flere av nabolandene.

Her kan du lese mer om ODISSA: http://www.oikos.no/newsread/page.aspx?docid=13061

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!