Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Vi vil ha opplevelser under juletreet

Seks av ti nordmenn vil heller ha mat, opplevelser og tjenester til jul enn ting, viser ny undersøkelse.

Nordmenn flest ønsker seg noe annet enn ting under treet i år. (Foto: jcoterhals/flickr/cc)
Nordmenn flest ønsker seg noe annet enn ting under treet i år. (Foto: jcoterhals/flickr/cc)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Seks av ti nordmenn vil heller ha mat, opplevelser og tjenester til jul enn ting, viser ny undersøkelse.

Framtiden i våre hender har fått Infact til å spørre nordmenn hva de mener om julegaver. Kun 43 prosent oss vil ha harde og myke pakker til jul. 44 prosent vil heller ha opplevelser og tjenester, mens 13 prosent vil ha mat og drikke.

Miljøvennlig trend

– Undersøkelsen viser at nordmenn flest har alt de trenger og vel så det. En middag på restaurant, et teaterbesøk, et snowboard-kurs eller barnepass kan altså være finere julegaver enn klær og elektronikk, fastslår Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

Kvinner ønsker opplevelser i lang større grad enn menn, viser undersøkelsen. Mat, opplevelser og tjenester, som massasje, barnevakt, middag og kurs, har som regel et mindre økologisk fotavtrykk enn diverse ting og er derfor miljøvennlige julegaver å gi bort. Da Framtiden i våre hender rangerte det økologiske fotavtrykket av diverse julegaver, kom en storbyweekend til Barcelona desidert dårligst ut.

3 av 10 syns barna fikk for mange gaver i fjor

Undersøkelsen viser også at hele 30 prosent av norske foreldre syns barna fikk for mange gaver i fjor. Da kan det være lurt å gå sammen om å gi gaver til de små.

– Barna blir ofte gladere for få, store leker enn mange små. Spleis heller på dyr kvalitet som varer i stedet for mange små ting som glemmes eller går i stykker, oppfordrer Hermstad.

Framtiden i våre henders grønne gavetips
  • Ønsk deg noe. Svar noe annet enn «snille barn» eller «ingenting» neste gang noen spør deg hva du vil ha til jul. Da ender du opp med å få en roterende slipsholder eller noe annet du verken trenger eller vil ha. Den minst miljøvennlige gaven er den som går rett i søpla.

  • Gi bort et gavekort. Da kan mottakeren bestemme selv hva hun vil kjøpe, og sannsynligheten for at du gir bort noe som aldri blir brukt, synker. Lag ditt eget gavekort her!

  • Spleis på gaver. Pris, kvalitet og levetid henger sammen. Kjøp en dyr gave sammen med andre i stedet for flere billige. Det kan godt hende mottakeren setter mer pris på det også.

  • Gi bort mat eller drikke. Det er noe de fleste setter pris på, og det er som regel mer miljøvennlig enn ting. En flaske fairtrade-vin eller en god økologisk ost er smakfulle og grønne gaver.

  • Gi bort noe nedlastbart. Et gavekort i iTunes eller til nedlastbare filmer er ofte populært.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!