Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Giftrester i 75 prosent av frukt og bær

75 prosent av frukt og bær i norske butikker innholder sprøytemiddelrester, ifølge Mattilsynet. Mengden øker, siden myndighetene stadig hever de nedre grensene og godkjenner nye sprøytemidler i maten vår. Ved å velge økologiske matvarer, unngår du problemet.
Epler kan inneholde mye kjemisk-syntetiske sprøytemidler. Kjøp økologisk, så unngår du giften. (Foto: kskill/flickr)
Epler kan inneholde mye kjemisk-syntetiske sprøytemidler. Kjøp økologisk, så unngår du giften. (Foto: kskill/flickr)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
75 prosent av frukt og bær i norske butikker innholder sprøytemiddelrester, ifølge Mattilsynet. Mengden øker, siden myndighetene stadig hever de nedre grensene og godkjenner nye sprøytemidler i maten vår. Ved å velge økologiske matvarer, unngår du problemet.

Myndighetene godkjenner flere ganger i året nye typer sprøytemidler og større restmengde av hvert enkelt stoff i maten vår. Derfor er mat som i fjor var forbudt – tillatt å selge i år. Dette vet ikke folk flest. I økologisk matproduksjon er det ikke lov å bruke kjemisk-syntetiske sprøytemidler. Ved å kjøpe økologisk mat, støtter du en mer helse- miljø- og dyrevennlig matproduksjon. Økologiske metoder er en viktig spydspiss for hele landbrukssektoren.
 
Mattilsynet sier at de tillatte giftrestene ikke utgjør noen helsefare, WHO, den danske Miljøstyrelsen, Nordisk Råd og en rekke andre sier det motsatte.

Mens de i Danmark har vedtatt et mål om 40 prosent reduksjon i sprøytemidlenes belasting på helse, natur og miljø i løpet av to år, øker belastningen for norske forbrukere.


Frukt og grønnsaker

Det er rester av sprøytemidler i storparten av frukt og bær som selges i Norge, og forskjellen er liten på norske og utenlandske varer. I grønnsaker er restmengden lavere, og 35 prosent inneholder rester av sprøytemidler. Man har funnet sprøytemiddelrester i 20 prosent av de norskproduserte mot 54 prosent av de importerte grønnsakene. Ca. 5 prosent av de importerte grønnsakene overskred grenseverdiene for giftrester mot 0,4 prosent av de norske prøvene. Det ble i 2012 påvist 38 funn over grenseverdiene i stikkprøvene. Det ble ikke funnet rester av sprøytemidler i barnemat og animalske produkter (melk og kjøtt).

pdf  Her kan du lese mer i FIVHs nye faktaark om sprøytemidler

Verstingene

Styr unna jordbær, kirsebær, druer/rosiner og såkalt «superfood» som gojibær. Salat, sitrusfrukter, bananer, epler og papaya kan også inneholde mye rester. To rosinprøver inneholdt hele 11 forskjellige sprøytemidler, i en prøve gojibær fant man 10 sprøytemidler. I 95 prosent av både norske og utenlandske jordbær var det sprøytemiddelrester. En av de utenlandske jordbærprøvene hadde 11 forskjellige sprøytemiddelrester, og en av de norske hadde 8.

Mat med mye sprøytemidler
(målt i antall funn)
Mat med lite sprøytemidler
(Uten funn)
Agurk Acai (tørket)
Appelsiner Aprikos
Banan Barnemat
Bringebær Bjørnebær
Eple Erter uten belg
Gulrot Fiken
Jordbær Havre
Kirsebær Hermetiske tomater
Klementiner Hønseegg
Mango Ingefær
Melon Jordskokk
Papaya Kaffebønner
Pærer Kassava
Rosiner Melk fra storfe
Salat Plomme
Sitron Reddik
Spisedruer Rug
Stangselleri Sikori
Sellerirot
Sharonfrukt
Solbær


Framtiden i våre hender arbeider for å få stoppet praksisen med å tillate stadig mer giftrester i maten vår. Vi har sendt inn en rekke høringsuttalelser, og tok i 2012 initiativet til «Nei til gift i maten-kampanjen», som flere andre organisasjoner ble med på. I løpet av kort tid samlet vi inn over 13.000 underskrifter – som ble overrakt helseminister Jonas Gar Støre.

Siden 1997 er antall stoffer Mattilsynet og Bioforsk søker etter blitt tredoblet. I samme periode har antall prøver blitt halvert. De nye analysemetodene er mer kostbare, derfor vil antall tester mest sannsynlig gå ytterligere ned hvis den nye blåblå regjeringens forslag om å kutte Mattilsynets støtte med 22,6 millioner blir vedtatt. Færre kontroller gir mest sannsynlig mer gift i norsk mat, siden antall giftstoffer øker så kraftig.

Utv 520antallgift prover97 2012

pdf
pdf Les mer i FIVHs nye faktaark om sprøytemidler

Hva kan du som forbruker gjøre?

  • Kjøp økologisk mat, den er helt fri for kjemisk-syntetiske sprøytemidler. Ved å kjøpe mat som dyrkes med så få sprøytemidler som mulig, er du med på å fremme en mer miljø- og dyrevennlig matproduksjon, samtidig som du og din familie reduserer inntaket av giftstoffer gjennom kosten. Se gjerne etter økologiske varianter av disse matvarene, de finnes tilgjengelig i de fleste større kjedebutikker: Salat, gulrøtter, bananer, appelsiner, epler, tomater, agurk, friske urter, paprika, avocado, melkeprodukter og egg. Hvis du ikke får tak i økologisk vare av den frukten du har tenkt å kjøpe, erstatt den gjerne med andre økologiske varer.

  • Du kan også redusere ditt inntak av sprøytemidler ved å kjøpe mat som er dyrket i Norge, og unngå mat importert fra land utenom EU. Verst er landene i Sørøst-Asia.

Framtiden i våre henders krav til myndighetene

  • Norske myndigheter må snarest vedta et mål om 40 prosent reduksjon av sprøytemidlenes belasting på helse, natur og miljø i løpet av en toårsperiode, slik Danmark har gjort.
  • Regjeringen bør innføre momsfritak på økologiske varer i Statsbudsjettet for 2015.
  • Helseministeren må stanse den stadige hevingen av grenseverdiene for giftrester i mat.
Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!