Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for etisk og miljøvennlig forbruk

Vernepliktige i messen på Setermoen leir er blant dem som vil få kjøttfrie mandager. (Foto: Forsvarets mediesenter/Taral Jansen)

Forsvaret innfører kjøttfri mandag

Nå skal Ola og Kari soldat få vegetarisk taco, lasagne og burgere hver mandag. Det blir godt mottat både av soldater og Framtiden i våre hender.

Vernepliktige i messen på Setermoen leir er blant dem som vil få kjøttfrie mandager. (Foto: Forsvarets mediesenter/Taral Jansen)
Vernepliktige i messen på Setermoen leir er blant dem som vil få kjøttfrie mandager. (Foto: Forsvarets mediesenter/Taral Jansen)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Nå skal Ola og Kari soldat få vegetarisk taco, lasagne og burgere hver mandag. Det blir godt mottat både av soldater og Framtiden i våre hender.


Forsvaret har bestemt seg for å innføre kjøttfri mandag. En kjøttfri dag i uken betyr at de sparer 150 tonn kjøtt i året. Dette gjør Forsvaret av hensyn til både miljøet og soldatenes helse.

Dette er helt kanon! Forsvaret fortjener masse skryt.

Arild Hermstad Framtiden i våre hender

– Forsvaret skal gjenspeile samfunnet for øvrig. Og vi ser en stadig økende bevissthet rundt miljøvennlig mat. Kjøttfrie dager er et klimatiltak. Men vi støtter oss også på offentlige kostholdsråd, som sier vi bør spise mindre kjøtt av helsegrunner, sier orlogskaptein Pål H. Stenberg til Aftenposten.

I løpet av tre år skal samtlige messer være kjøttfrie på mandager. Forsvaret er allerede ledende på økologisk mat.

Skryt fra Framtiden i våre hender

Framtiden i våre hender, som står bak kampanjen Kjøttfri mandag i Norge, har hatt god dialog med Forsvaret om innføringen av konseptet.

– Dette er helt kanon! Forsvaret fortjener masse skryt for å ta klima- og miljøproblemene knyttet til vårt kjøttforbruk på alvor, sier leder i Framtiden i våre hender, Arild Hermstad.

Også soldatene Aftenposten snakket med setter pris på den kjøttfrie maten de får servert.

– Ikke verst. Slett ikke. Litt veggismat kan være helt ålreit innimellom. Ja, hvorfor ikke, sier menig Kenneth Morken til avisen etter å ha smakt både taco, lasagne og burgere.


Sjekk vår Kjøttfri mandag-blogg for fristende oppskrifter.

Så mye kjøtt spiser vi

Til sammen spiser nordmenn over 1200 dyr per person i løpet av livet. Tallene kommer fram i en rapport Framtiden i våre hender utga tidligere i år. Den tar utgangspunkt i dagens kjøttkonsum, og at vi i snitt lever i 81,5 år.

I løpet av livet spiser Ola og Kari i gjennomsnitt:

  • 1147 kyllinger
  • 6 kyr og okser
  • 22 sauer og lam
  • 2,6 hjortedyr


Det er mange grunner til at kjøttforbruket bør reduseres:

Matsikkerhet: 80 prosent av alt kornet i verden spises av husdyr. Samtidig sulter 870 millioner.
Klima: Klimagassutslippene relatert til norsk kjøttkonsum er nesten like høye som utslipp fra den norske bilparken.
Miljø: Det går med 15.000 liter vann til å produsere en kg kjøtt. Kjøttproduksjon medfører indirekte nedhugging av regnskog.
Dyrevelferd: Dagens industrielle kjøttproduksjon medfører store lidelser for dyrene.
Helse: Norske menn spiser over det dobbelte av hva Helsedirektoratet anbefaler. 

– Du trenger ikke bli vegeterianer for å løse dette. Det handler om å erstatte kjøtt med fisk og grønnsaker noen dager i uken, sier Hermstad.



Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 35 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

Relaterte artikler