Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Statsbudsjettet: Mange skritt i feil retning

Solberg-regjeringen har lagt fram et svakt klimabudsjett, mener Framtiden i våre hender.
Solberg-regjeringens første statsbudsjett er en skuffelse, mener Framtiden i våre hender. (Foto: Høyre)
Solberg-regjeringens første statsbudsjett er en skuffelse, mener Framtiden i våre hender. (Foto: Høyre)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Solberg-regjeringen har lagt fram et svakt klimabudsjett, mener Framtiden i våre hender.

- Samlet sett er dette mange skritt i feil retning. For miljø- og klimasaken er dette et langt svakere budsjett enn de rødgrønne la fram for en måned siden, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

Regjeringen Solberg har lovet å føre en offensiv klimapolitikk og forsterke klimaforliket. Det er lite i budsjettforslaget som peker i den retningen. Mer penger til vei, mindre penger til miljøforvaltningen og kutt i midler til regnskogsbevaring bidrar til at Norge vil få en svakere klimapolitikk neste år.

hermstadArild Hermstad- Jeg er skuffet, men jeg håper Venstre og KrF kan gjøre budsjettet grønnere i forhandlingene, sier Arild Hermstad.

- Venstres alternative forslag til statsbudsjett inneholder mye bra, og ville ha gjort det rødgrønne budsjettet enda grønnere. Ikke minst er Venstre langt mer konkret på hvordan vi kan få til et grønt skatteskifte, noe Regjeringen så langt bare har tompratet om, sier Hermstad.

Mer gift i maten?

Mattilsynet får 22,6 millioner kroner mindre å rutte med enn Stoltenberg-regjeringen foreslo. Av dette skal 7,6 millioner spares inn på «generell effektivisering». Framtiden i våre hender frykter konsekvensene.

- Allerede i dag gjennomfører Mattilsynet for få kontroller av giftrester i mat. Vi frykter at vi kommer til å inn flere produkter med ulovlige mengder sprøytemidler på grunn av dette kuttet. Vi mener Mattilsynets kontroller må styrkes, ikke svekkes, sier Arild Hermstad.


Les mer:
Blått budsjett kan gi mer gift i maten

Null støtte til grønne innkjøp

«Offentlig sektor må se på seg selv som pådriver i forbindelse med klimagassutslipp», sa Erna Solberg på Zerokonferansen for to dager siden. I dag la hun fram et budsjett der hun foreslår det motsatte: Å kutte all støtte til miljø- og samfunnsansvar i offentlige anskaffelser. - Det er uholdbart. Å stoppe satsingen på miljøvennlige innkjøp vil gjøre Norge mindre miljøvennlig. Det offentlige har stor innkjøpsmakt, og kan bidra til et løft for miljøvennlige produkter og tjenester, sier Arild Hermstad.

Lavere elavgift = høyere strømforbruk

Den nye regjeringen skal nedsette en grønn skattekommisjon for å se på hvordan skatter og avgifter kan gjøre det lønnsomt å leve miljøvennlig. I praksis leverer de et budsjett som peker i en helt annen retning. Solberg-regjeringen foreslår å reversere økningen i el-avgiften som de rødgrønne foreslo, som kunne bidratt til mindre strømforbruk og mer energieffektivisering i norske hjem. Håpløst, mener Arild Hermstad.

- Regjeringens jobb er å gjøre det dyrt å forurense og lønnsomt å leve miljøvennlig. Blir strømmen for billig, blir folk mindre motivert til å spare strøm. Regjeringen vil gi støtte til ENØK-tiltak i husholdninger, men hvem gidder å spare hvis strømprisen er lav, spør Hermstad.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!