Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Gjeeeeesp, Erna Solberg

Jeg hadde store forventninger til Erna Solberg sin første klimatale som statsminister. Jeg ble skuffet. Talen var et eneste stort gjesp og varsel om klipp-og-lim-politikk fra Jens Stoltenberg.
Erna Solberg viste lave klimaambisjoner fra den nye regjeringen. (Foto: NHH)
Erna Solberg viste lave klimaambisjoner fra den nye regjeringen. (Foto: NHH)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Jeg hadde store forventninger til Erna Solberg sin første klimatale som statsminister. Jeg ble skuffet. Talen var et eneste stort gjesp og varsel om klipp-og-lim-politikk fra Jens Stoltenberg.

Erna Solberg brukte sin tale på Zero-konferansen 5. november til å dempe alle forventinger til den nye regjeringens klimapolitkk. Hun varslet ingen ny politikk, men gjentok at de ikke hadde hatt tid å tenke på klima foreløpig. Det som står i regjeringserklæringen og samarbeidsavtalen med Venstre og KrF ble nevnt. Hun antydet likevel at hun vil tilnærme seg klimaproblemet med å ta for seg sektor for sektor, men varslet intet oppgjør med oljesektorens galopperende utslippsøkning.

Mye tyder på at politikken blir nokså identisk med det to Stoltenberg-regjeringer har hatt som politikk. Dette er klipp-og-lim-politikk.

«Det er viktig å snakke om den globale utfordringen», sa Solberg. Feil. Det er ikke viktig å tomprate om det alle er enige om.

Den nye regjeringen sier den skal føre akkurat den samme politikken som alle norske regjeringer siden klimapolitikk ble et spørsmål. Å snakke om de globale utfordringene er derfor en avsporing og politisk uinteressant, og det står i grell kontrat til det den danske klimaminsteren Martin Lodegaard la vekt på i sin tale en halvtime før Solberg kom på podiet. 

Spørsmålet om hva Solberg skal gjøre i Norge, ble ikke besvart. Solberg gjentok at regjeringen står ved klimaforliket, men det var en stor skuffelse at hun ikke sa hva hun vil gjøre med regjeringnes desidert viktigste virkemiddel i klimasaken; Oljefondet.

Solbergs tale var i tråd med regjeringserklæringen. Mye prat om hvor alvorlig situasjonen er, men ingen nye tiltak i tråd med dette. Lave ambisjoner og lite konkrete tiltak bekrefter dermed at Solberg ikke har klimasaken som en av de åtte viktigste sakene. Jeg håper likevel den kommer på niendeplass, og at den rykker oppover etter hvert.
Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!