Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Slik skal Danmark bli «best» på matkasting

I Danmark selges grønnsaker i løsvekt i stedet for store pakker. Det er slutt på «3 for 2»-tilbud, og varer som er i ferd med å gå ut på dato selges billig.
Annenhver danske har det siste året redusert sin matkasting. Her er initiativtaker til organisasjonen «Stop Madspild», Selina Juul mens hun holder ett av sine mange foredrag om temaet. (Foto: Stop Madspild)
Annenhver danske har det siste året redusert sin matkasting. Her er initiativtaker til organisasjonen «Stop Madspild», Selina Juul mens hun holder ett av sine mange foredrag om temaet. (Foto: Stop Madspild)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
I Danmark selges grønnsaker i løsvekt i stedet for store pakker. Det er slutt på «3 for 2»-tilbud, og varer som er i ferd med å gå ut på dato selges billig.

Initiativtaker Selina Juul fra Danmark vant nylig Nordisk råds natur -og miljøpris. Den fikk hun for sitt arbeid gjennom organisasjonen «Stop Madspild» som kjemper for redusert matkasting. Den frivillige forbrukerorganisasjonen ble startet i 2008, og målet er at Danmark blir et av landene i verden som kaster minst mat. Danske forbrukere kaster 540.000 tonn mat hvert  år, til en verdi av 16 milliarder kroner. All maten Danmark alene kasserer, kunne dekket behovet til en million mennesker hver dag.

Organisasjonen har vokst fra en liten Facebook-gruppe til å bli den største kampanjen mot matavfall i Danmark. Kampanjen samarbeider blant annet med EU og FN, og har engasjert mange tusen dansker, i tillegg til politikere og kjente personligheter. Selina Juul er Danmarks ledende ekspert på matavfall og har satt temaet på dagsorden gjennom en rekke artikler i danske og internasjonal medier og TV-programmer. Hun er også en dyktig og ettertraktet foredragsholder.

Les mer om matkasting:
Ny matsentral åpnes i Oslo
Matvettreglene: Ni tips til hvordan kaste mindre mat

Nordisk råds natur -og miljøpris bidrar betydelig til å løfte dette arbeidet videre, og med pengegaven på 350.000 kroner som følger med prisen, har Selina Juul uttalt at hun vil etablere en verdensomspendende organisasjon, som skal bekjempe matkasting på globalt plan.

Næringen

«Stop Madspild» har vært medvirkende til at Rema 1000 har droppet mengderabatt i kjedens over 200 danske butikker, slik at kundenen ikke kjøper mer enn de klarer å spise, før maten blir dårlig. Likeså at Rema nå selger grønnsaker i løsvekt og varer som nærmer seg utgåttdato til nedsatte priser i stedet for å kaste dem.

De samarbeider også med Arla Foods, Løvbjerg Supermarked og Coop Danmark. Med Coop Danmark har de utarbeidet et felles matkastingsmanifest, som skal forplikte Coop til å redusere matkastingen i alle sine butikker, samt å fremme salg av skjeve gulrøtter.

I tillegg har Stop Madspild inngått samarbeid med Danske Forbrugerrådet og Landbrug & Fødevarer om en stor kampanje mot matkasting: "For Resten Danmark". Les mere om kampanjen her.

På timeplanen

«Stop Madspild» tilbyr også et gratis undervisningsopplegg til danske ungdomsskoleelever, slik at de kan jobbe journalistisk og prosjektorientert med temaet matkasting. Undervisningsmateriellet består av en rekke informasjonshefter om matavfall, forskjellige journalistiske verktøyhefter, lærerveiledning, filmer og nettartikler. Prosjektarbeidet har et bredt spekter av målsetninger for hvert klassetrinn og kan inngå i både samfunnsfag, matematikk, geografi, biologi og heimkunnskap.

Gjennom forskning, journalistisk metode og medieproduksjon blir elevene bedt om å forholde seg nyansert og kritisk til matkasting. Målet er å bygge kompetanse, slik at de er i stand til å vinkle og formidle en historie og publisere den i for eksempel magasiner, på nyhetsblogger eller i lokale radio- og TV-stasjoner. På den måten sikrer prosjektet også en klar synergi mellom skole og samfunn.

Ni gode matvettregler

Norske forbrukere kaster 25 prosent av all maten, og hver dag havner 190.000 brød i søpla. Det utgjør nærmere 70 millioner brød i året. Framtiden i våre hender har derfor i samarbeid med Coop utarbeidet matvettregler, etter inspirasjon fra fjellvettreglene. Her er våre ni gode matvettregler.

 

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!