Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

KappAhl presset til åpenhet

Etter press fra blant andre Framtiden i våre hender og tusenvis av norske forbrukere, offentliggjør nå kleskjeden KappAhl sine leverandørlister.
KappAhl offentliggjør nå fabrikklistene sine. (Foto: KappAhl)
KappAhl offentliggjør nå fabrikklistene sine. (Foto: KappAhl)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Etter press fra blant andre Framtiden i våre hender og tusenvis av norske forbrukere, offentliggjør nå kleskjeden KappAhl sine leverandørlister.

nettsiden til KappAhl ligger nå en oversikt over hvilke fabrikker klesgiganten kjøper klær fra.

– Åpne fabrikklister er en nødvendig forutsetning for å bedre arbeidsvilkårene til tekstilarbeiderne, sier leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender.

Forbrukerkampanjen Vreng kleskjedene har bidratt til å presse kleskjedene H&M, Varner (Bik Bok, Carlings, Cubus, Dressmann, Urban, Vivikes, Volt, Solo, Wearhouse, Wow), Lindex og Moods of Norway til å åpne sine leverandørlister. Nå gir også KappAhl opp hemmeligholdet.

– Åpne leverandørlister gir frivillige organisasjoner, fagforeninger og journalister mulighet til å etterprøve kleskjedenes etikkarbeid og konfrontere dem om det blir avdekket uholdbare arbeidsforhold ved enkeltfabrikker, understreker Hermstad.

Ti prosent av fabrikkene som produserer for KappAhl er i Bangladesh og kleskjeden har også undertegnet bransjeavtalen som skal sikre bedre brannsikring og tryggere bygninger for tekstilarbeiderne i landet. Hele 66 prosent av fabrikkene til kleskjeden er kinesiske.

– Hemmelighold bidrar til at tekstilarbeiderne i sør og støttespillerne deres får en tyngre jobb med å kjempe frem verdige arbeidskår, sier Arild Hermstad.

Flere store kleskjeder hemmeligholder fremdeles sine leverandørlister. Dette gjelder blant andre Gina Trikot, Zara og Bestseller som står bak butikkjedene Jack & Jones, Vero Moda, Only, Mama Licious og Name it.

Norske Voice, eid av Gresvig Retail Group AS, som står bak kjedene og merkevarene Match, VIC, Boys of Europe og Jean Paul, viser bare sine fabrikklister ved oppmøte på hovedkontoret til selskapet i Oslo.

Hemmelighold gjør det vanskelig å knytte uholdbare arbeidsforhold ved fabrikker i fattige land til kleskjedene og merkevarene.

– Jeg forventer at disse kleskjedene også offentliggjør sine fabrikklister og gjør dem enkelt tilgjengelig på nettet snarest. Det kan ikke være bra for omdømmet å være dårligst i klassen på åpenhet, sier Arild Hermstad.

Om KappAhl sin leverandørliste også omfatter underleverandører er foreløpig ikke kjent.  Det er ofte underleverandørene til fabrikkene som har de mest kritikkverdige arbeidsforholdene.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!