Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Oljefondet: Tør ikke kaste ut de store

Samtidig som fem små selskap kastes ut av Oljefondet på grunn av miljøødeleggelser og barnearbeid, tør ikke Finansdepartementet røre en av de aller største synderne: Oljeselskapet Royal Dutch Shell.
Shells aktiviteter er omstridt og gjenstand for demonstrasjoner verden over. (Foto: fotdmike/flickr)
Shells aktiviteter er omstridt og gjenstand for demonstrasjoner verden over. (Foto: fotdmike/flickr)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Samtidig som fem små selskap kastes ut av Oljefondet på grunn av miljøødeleggelser og barnearbeid, tør ikke Finansdepartementet røre en av de aller største synderne: Oljeselskapet Royal Dutch Shell.

Oljeutvinning har ført til enorme miljøødeleggelser i Nigerdeltaet. Dette er godt dokumentert over flere tiår, og Shell er blant verstingene.

Framtiden i våre hender synes det er oppsiktsvekkende at Shell blir behandlet svært mildt i en ny melding fra Finansdepartementet som ble sendt ut mandag 14. oktober. Mens små selskap kastes ut på grunn av miljøødeleggelser, vil ikke Finansdepartementet engang sette Shell under observasjon.

– Miljøproblemene i Nigerdelta har vært omfattende over flere tiår, og Shell har manglet vilje til å ta problemet på alvor. Det er stor fare for at miljøødeleggelsen fortsette, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, som mener det er uakseptabelt at norske pensjonspenger investeres her.


Etikkrådet anbefaler at Shell settes på Oljefondets observasjonsliste for sine grove oljeutslipp i Nigerdelta, men Finansdepartementet overprøver vurderingen og vil drive «aktivt eierskap».

– Vi håper at en ny finansminister tør å bruke hele verktøykassen, og vi vil jobbe for at også uttrekk av Shell blir vurdert, sier Hermstad.

I en FN-rapport har Shell fått hard kritikk for å ha vært medvirkende i 50 år til forurensningen i Niger-deltaet. I rapporten heter det at opprydningen kommer til å koste mer enn 1 milliard dollar og vil ta 30 år. Shell er Oljefondets nest største enkeltinvesteringer, hvor nesten 30 milliarder norske kroner er investert.

– Det ser ut som om Finansdepartementet ikke tør å bruke samme virkemidler overfor store som små selskap. Dette gjør at de store går fri fra alvorlige etikkbrudd, sier Hermstad.

Finansdepartementet går også mot Etikkrådets anbefaling om å trekke seg ut fra gruveselskapet AngloGold Ashanti. Selskapet har stått for grov miljøskade blant annet fra sin gruve i Tanzania, noe Framtiden i våre hender har dokumentert blant annet i artikkelen «Føler miljøkatastrofen på kroppen».

– Det er uforståelig  at Finansdepartementet går imot Etikkrådets anbefaling om utelukkelse av AngloGold Ashanti, sier Hermstad.

Framtiden i våre hender synes det er bra at Etikkrådet nå har gjennomført flere undersøkelser av gruvesektoren. Framtiden i våre hender har i flere år krevd at gruveselskaper som ikke kan dokumentere at de driver etisk og miljømessig forsvarlig bør ut av porteføljen.

– Våre avsløring har vist at dette er en verstingbransje,  avslørt miljøproblemer og brudd på menneskerettigheter fra et titalls oljefondselskaper, sier Hermstad.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!