Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Kvittet seg med 750 tonn palmeolje

NorgesGruppen har de siste årene fjernet 750 tonn med palmeolje fra sine produkter. Det er 75 prosent av totalt volum.
Stadig mer mat produseres uten palmeolje. Det gjelder også tidligere verstinger som taco og kjeks. (Foto: James Ewen/Regnskogfondet)
Stadig mer mat produseres uten palmeolje. Det gjelder også tidligere verstinger som taco og kjeks. (Foto: James Ewen/Regnskogfondet)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
NorgesGruppen har de siste årene fjernet 750 tonn med palmeolje fra sine produkter. Det er 75 prosent av totalt volum.

Norske forbrukere har gitt tydelig beskjed om at de ikke ønsker helse- og miljøskadelig palmeolje i maten sin. Det har matprodusentene lagt merke til. Nå varsler NorgesGruppen, som står bak butikker som Kiwi, Meny, Spar, Joker og Deli de Luca, at de siden 2010 har kvittet seg med 75 prosent av all palmolje.

– Vi jobber iherdig med å finne erstatninger i de produktene som gjenstår, sier Bjart Pedersen, som er fagsjef for etisk handel til NorgesGruppens nettsider.

Palmeolje har lenge blitt brukt i matvarer som for eksempel kjeks, sjokoladepålegg, nudler, margarin og taco. Palmeolje er både billig og effektivt å bruke for produsentene, men det er uheldig å bruke både for miljøet og helsen.

Palmeolje produseres ved at store regnskogområder rives ned, spesielt i Asia, for å bli erstattet av store palmeplantasjer. Palmeolje utvinnes fra palmetrærne. Stadig opprettelse av nye palmeoljeplantasjer fører til til at regnskogen forsvinner faretruende fort.

Det totale forbruket av palmeolje i Norge er redusert med over to tredjedeler.

– Dette viser at de store aktørene legger merke til forbrukernes ønsker, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, som tidligere har blogget om forbrukermakt.

– Dette er gode nyheter for regnskogen, og det viser at store aktører i matvarebransjen nå tar miljøet på alvor. Mens forbruket av palmeolje øker i resten av verden, ser vi en nedgang i Norge. Det kan både vi, norske forbrukere og norske matprodusenter være stolte av, sier kampanjekoordinator Anja Lyngsmark i Regnskogfondet, som står bak palmeoljekampanjen.

Framtiden i våre hender har tidligere besøkt en urfolksgruppe på Sumatra. De har fått livsgrunnlaget sitt ødelagt på grunn av at regnskog hugges ned og erstattes av enorme palmeoljeplantasjer.

PS: Lurer du på hvilke produkter som inneholder palmeolje og ikke? Regnskogfondet har laget en omfattende oversikt som du finner her!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!