Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

En skisse til nedkjøling

«Vi vil ikke tro på det vi vet», sier den franske naturfotografen Yann Arthus-Bertrand. Mange har sett hans storslagne fotografier av noen av de vakreste tingene som finnes på jorden.
Fra en av Arthus-Bertrands utstillinger av vakre naturfotografier. (Foto: Héctor R. Meléndez/Flickr.com)
Fra en av Arthus-Bertrands utstillinger av vakre naturfotografier. (Foto: Héctor R. Meléndez/Flickr.com)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
«Vi vil ikke tro på det vi vet», sier den franske naturfotografen Yann Arthus-Bertrand. Mange har sett hans storslagne fotografier av noen av de vakreste tingene som finnes på jorden.
Nå er Bertrand dypt bekymret for at vi mennesker ødelegger den viktige regnskogen, de vakre isbreene og de skjøre, men fargerike korallrevene.

klimaendringene er den viktigste enkelårsaken. FNs klimapanel kommer med stadig mer sikre analyser og rapporter, men vi trenger strengt talt ikke mer kunnskap for å handle. Vi vet at fossilt brensel slipper ut CO2. Vi vet at Norge er en betydelig leverandør av fossil energi til verden. Vi vet at CO2 bidrar til temperaturøkning. Men vil vi tro på det vi vet?

«Vi vet hvordan vi ikke hugger trær», sier Jens Stoltenberg når han snakker om Norges innsats for å verne tropisk regnskog. Redusert avskoging er ett av de enkleste og mest effektive tiltakene for å redusere avskoging, og Stoltenberg-regjeringen skal ha honnør for dette modige initiativet. Men vi vet også utmerket godt hvordan vi lar være å utvinne olje og gass fra norske havområder. Hvis vi tror på det vi vet, er den logiske konsekvensen at vi må begynne avvenningen nå, før vi blir ugjenkallelige oljeavhengige.

Norge har et spesielt ansvar som den av verdens oljenasjoner med den mest ambisiøse miljøretorikken. Stadig leting og utvinning av olje går ikke hånd i hånd med en omlegging til fornybarsamfunnet. Derfor må leting etter og produksjon av fossilt brennstoff reduseres – også i Norge.

Fornybarsamfunnet handler ikke om å skru klokka tilbake til et førindustrielt samfunn. Derimot kan vi skape et attraktivt sted å leve, såfremt vi i fellesskap bestemmer oss for å utvikle oss bort fra fossilsamfunnet. Det må  gjøres slik at vi også ivaretar arbeidstakernes sosiale og økonomiske trygghet i omstillingen.

Klimakampen dreier seg om demokratisering av økonomi og samfunn, omfordeling mellom nord og sør, solidarisk fordeling mellom generasjonene og fri bruk av menneskehetens felles kunnskap. For å redde klimaet må vi endre samfunnet. Bare slik kan vi skape forutsetningene for et bedre liv for alle – inkludert våre etterkommere.

Vi trenger en åpen debatt om hvilke energikilder vi skal bruke og hva slags samfunn vi vil skape. Men vi kommer aldri i gang med denne debatten så lenge de etablerte interessene i olje-Norge tviholder på vrangforestillingene om sin egen uunnværlighet. Norsk tjenestemannslag, Fremtiden i våre hender, Fagforbundet og Greenpeace har gått sammen og utgitt boka «Norsk olje og gass: En skisse til avkjøling», ført i pennen av oljehistoriker Helge Ryggvik. Boka er et oppspill til debatt om strategier for å kjøle ned den norske oljevirksomheten på en måte som verken skader norsk økonomi eller sysselsatte i sektoren, men gir betydelig bidrag til nedkjøling av det globale klimaet. Slik ønsker vi å bidra i diskusjonen om hvordan norsk oljeutvinning kan få en myk landing.

  • Dette debattinnlegget er skrevet av John Leirvaag, leder i Norsk Tjenestemannslag og Arild Hermstad, leder Framtiden i våre hender og har blant annet stått på trykk i Stavanger Aftenblad.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!