Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Blå klimaskuffelse

Framtiden i våre hender er skuffet over at klima ikke er blant åtte satsingssaker i den nye regjeringsplattformen. – Uten drahjelp fra opposisjonen kommer de norske utslippene til å fortsette å øke, mener Arild Hermstad.
Arild Hermstad og Framtiden i våre hender mener den nye blå regjeringen ikke leverer nok på klima. (Foto: Kristina Valheim Stiauren)
Arild Hermstad og Framtiden i våre hender mener den nye blå regjeringen ikke leverer nok på klima. (Foto: Kristina Valheim Stiauren)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Framtiden i våre hender er skuffet over at klima ikke er blant åtte satsingssaker i den nye regjeringsplattformen. – Uten drahjelp fra opposisjonen kommer de norske utslippene til å fortsette å øke, mener Arild Hermstad.

Økt satsing på oljeutvinning og en kraftig satsing på vei er to av årsakene til at den blå regjeringserklæringen ikke får godkjent på klimapolitikken.

– At Erna Solberg ikke prioriterer klima som en av åtte satsingssaker er alarmerende. Det er vår desidert største og viktigste utfordring. Nå blir det opp til Stortinget sørge for at klima blir løftet høyere opp på prioriteringslisten, sier Arild Hermstad i Framtiden i våre hender.

Enda mer olje

Med unntak av vern av spesielt sårbare områder som Lofoten, Vesterålen og Senja, ønsker den nye regjeringen å videreføre satsingen på økt oljeutvinning.

– Det vil gi fortsatt økte utslipp fra petroleumssektoren, og svekker Norges troverdighet som klimanasjon, mener Hermstad.

Det internasjonale energibyrået (IEA) har sagt at minst to tredeler av verdens fossile ressurser må bli liggende urørt, dersom verden skal lykkes med å forhindre global oppvarming på mer enn to grader.

– Både av hensyn til verdens klima og norsk økonomi burde regjeringen signalisert at investeringene på sokkelen skal bremse, sier Hermstad.

Også i transportpolitikken er Hermstad skeptisk til om den nye regjeringen vil oppnå klimakutt.

– Storsatsingen på motorveier og økt bilbruk risikerer å spise opp klimaeffekten fra kollektivsatsing og lavutslippsbiler, sier Hermstad.

Han er også bekymret for at regjeringen ikke lanserer tiltak for å stanse veksten i utslippene fra luftfarten.

Glad for grønn skattekommisjon og et mer klimavennlig oljefond

Framtiden i våre hender gir skryt til den nye regjeringen på to områder:

– Det er bra at regjeringen skal sette ned en grønn skattekommisjon, og at de vil vurdere å gi Statens pensjonsfond utland (SPU) økt anledning til å investere fornybar energi, slik vi har krevd i regjeringsforhandlingene. Utover disse to tiltakene viderefører den nye regjeringen mye av de rødgrønne passive klimapolitikk, sier Hermstad.

Lissepasning til Stortinget

Hermstad mener klimapartiene på Stortinget nå må stå på for å sikre store og betydelige utslippskutt de neste årene.

– Den nye regjeringen må levere på klima i hvert eneste statsbudsjett for å sikre støtte fra Venstre og KrF. Det er i de årlige statsbudsjettene den endelige testen for den blå klimapolitikken ligger. Der må det ligge sterkere virkemidler for å oppnå store og målbare utslippskutt de neste årene, sier Hermstad.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!