Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

- Fagbevegelsens solidaritet gjelder ikke neste generasjon

– Vi kan ikke være den generasjonen som ikke gjør alt vi kan for å overlate planeten i bedre stand enn vi selv overtok den, sa LO Oslos Kjersti Barsok på Framtiden i våre henders fullsatte frokostdebatt.
Temperaturen ble til tider høy på Framtiden i våre henders frokostmøte da fagbevegelsen diskuterte hva vi skal leve av i 2040. (Foto: Industri Energi)
Temperaturen ble til tider høy på Framtiden i våre henders frokostmøte da fagbevegelsen diskuterte hva vi skal leve av i 2040. (Foto: Industri Energi)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
– Vi kan ikke være den generasjonen som ikke gjør alt vi kan for å overlate planeten i bedre stand enn vi selv overtok den, sa LO Oslos Kjersti Barsok på Framtiden i våre henders fullsatte frokostdebatt.

Knut Alfsen, CICEROKnut Alfsen, CICEROOver 150 mennesker møtte opp da Framtiden i våre hender inviterte til frokostdebatt med fagbevegelsen, der temaet var hva vi skal leve av i 2040. Knut Alfsen,strategidirektør i CICERO Senter for klimaforskning, innledet med å slå fast at norske utslipp på nærme seg null innen den tid. Han advarte mot å utsette klimatiltakene for lenge.

– Begynner vi nå, kan vi redusere klimautslippene gradvis gjennom en kontrollert omstilling. Venter vi til 2025, må vi "skru av alt" for å nå 2-gradersmålet, slo han fast.

Knut Alfsen leverte også noen stikk til de delene av fagbevegelsen han hevdet fungerer som en brems mot klimatiltak:

– Fagbevegelsens solidaritet gjelder ikke alltid neste generasjons arbeidstakere. Jeg håper fagbevegelsen klarer å se litt fram i tid, og se at det å gjøre alt man kan for å bevare en arbeidsplass i dag, noen ganger kan være en dårlig løsning som er i strid med fagbevegelsens langsiktige interesser.

Fagbevegelsens spagat

I den påfølgende debatten kom det tydelig fram at fagbevegelsen er splittet i synet på hvordan den skal nærme seg klimakrisen. Ingeniørene, representert ved NITO og Kjetil Lein, slo fast at det er mulig å redusere norske utslipp med 76 prosent innen 2050 ved hjelp av eksisterende eller nært forestående teknologi.

Kjersti Barsok, nestleder i LO Oslo, erkjente at fagbevegelsen sto i en spagat mellom å ta vare på arbeidstakeres rettigheter og klimatiltak. Men den nødvendige omstillingen er mulig, mente hun: Norge har gode muligheter til å skape titusenvis av nye arbeidsplasser innen fornybar energi og miljøvennlig transport. Samtidig slo hun fast at norsk olje- og gassutvinning må reduseres, og at vi har et moralsk ansvar for å kutte klimagassutslippene:

– Vi kan ikke være den generasjonen som ikke gjør det vi kan for å overlate denne planeten i bedre stand til våre barn enn vi fikk av våre foreldre. Det er så banalt og så enkelt, men akk, akk så vanskelig.

– Vi er ikke miljøbegevelsen

Leif Sande i Industri Energi, som organiserer mange ansatte i olje- og gasssnæringen, slo fast at fagbevegelsen ikke er en miljøorganisasjon. – Vi må erkjenne at vi støter på en del motsetninger med en gang klimatiltak kommer i konflikt med arbeidsplasser. Klimatiltak er viktig, men de må være realistiske, sa han.

Framtiden i våre hender jobber for at fagbevegelsen skal være en aktiv pådriver for klimatiltak. Syns du arbeidet vi gjør er viktig? Bli medlem eller støtt oss på andre måter!

 

 

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!