Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for etisk og miljøvennlig forbruk

15 prosent økologisk salgsvekst

Salget av økologiske matvarer i dagligvarehandelen økte med nesten 15 prosent første halvår 2013. Salget av mat uten kjemiske sprøytemidler er doblet siden 2007.
Bonde Jens Edvard Kase fra Rygge har økt produksjonen av økogulrøtter fra 20 til 300 tonn på ti år. Her i samtale med Øivind Løtveit fra Framtiden i våre hender. (Foto: Marit Kristine Vea)
Bonde Jens Edvard Kase fra Rygge har økt produksjonen av økogulrøtter fra 20 til 300 tonn på ti år. Her i samtale med Øivind Løtveit fra Framtiden i våre hender. (Foto: Marit Kristine Vea)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Salget av økologiske matvarer i dagligvarehandelen økte med nesten 15 prosent første halvår 2013. Salget av mat uten kjemiske sprøytemidler er doblet siden 2007.

Det kommer fram i en ny rapport fra Statens landbruksforvaltning (SLF). Det er spesielt økologiske grønnsaker, frukt, bær og egg som har hatt en god salgsvekst.

Tidligere har salg av økologiske meieriprodukter hatt størst omsetning i verdi, men i år er det økologiske grønnsaker som topper salgsstatistikken. I tillegg til agurker og gulrøtter, har også tomater og salat hatt en positiv utvikling. Av frukt økte både epler, banan og appelsin betydelig. Flere aktører melder også om et godt salg av krydderurter.

En av grunnene til at det ikke har vært like stor vekst i omsetningen av økologiske meieriprodukter som tidligere, er lavt salg av økologisk rømme, og at økologisk yoghurt ikke lenger tilbys i dagligvarehandelen.

Med økt etterspørsel etter særlig egg, frukt, bær og grønnsaker, er det et betydelig potensial for å øke den norske produksjonen av disse produktene.

Eventyrlig vekst
På Rygge i Østfold har tre bønder gått sammen om økologisk drift, og Framtiden i våre hender besøkte nylig gårdene. Her forsyner melkebonden gulrotbonden og kornbonden med gjødsel, og får kraftfôr og salgsinntekter av den stadig økende grønnsaksomsetningen som gjenytelse.

Den økologiske gulrotproduksjonen har økt fra 20 til 300 tonn per år i løpet av de siste ti årene. Likevel er etterspørselen større enn Kase klarer å produsere. I tillegg til at samdrift er økonomisk lønnsomt, er det også inspirerende å jobbe i team, mener de tre bøndene.

Økometoder viser vei
Det dyrkes både økologiske og konvensjonelle gulrøtter på gården i Rygge. Og den konvensjonelle produksjonen har mer enn halvert mengden sprøytemidler ved å nytte økologiske metoder som å svi av ugress, maskinell luking og bruk av fiberduk mot gulrotflue. Se innslag hos NRK Østfold

Okokuer 550Rygge MaritVeaØkologisk samarbeid er blitt stordrift i Østfold. Melkebonden forsyner gulrot- og kornbonden med gjødsel, og får tilbake fôr og inntekter av grønnsakssalget. (Foto: Marit Kristine Vea)

Her kan du lese mer om fordelene med økologisk produksjon

Lav omsetning totalt

Selv om det nå selges mer økologisk mat i Norge, utgjør økologiske varer fortsatt bare 1,2 prosent av matvareomsetning her i landet. Tilsvarende tall i våre naboland er 7,6 prosent i Danmark og 3,6 prosent i Sverige. Men det dyrkbare arealet i Norge utgjør imidlerid mer, og var i 2012 på  5,1 prosent av totalt jordbruksareal. Tar man med arealer i karens er andelen 5,6.

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 35 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

Relaterte artikler