Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

H og Ap sier nei til grønt oljefond

Arbeiderpartiet og Høyre går til valg med en politikk for Oljefondet som kan innebære store tap. Både for norske sparepenger og for verdens klima.
Oljefondet investerer mye penger i kull. Det vil alle utenom Høyre og Arbeiderpartiet gjøre noe med.
Oljefondet investerer mye penger i kull. Det vil alle utenom Høyre og Arbeiderpartiet gjøre noe med.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Arbeiderpartiet og Høyre går til valg med en politikk for Oljefondet som kan innebære store tap. Både for norske sparepenger og for verdens klima.

Norge eier et mektig klima-verktøy: Statens Pensjonsfond Utland, oftest kalt Oljefondet. Det er et av verdens største fond. Hvordan vi bruker det har stor betydning for det globale klimaet. I årets valgkamp burde dette være en av de aller viktigste debattene.

Mens Oljefondet øker sine investeringer i olje, kull og gass, gjør andre store finansielle aktører det motsatte. Verdensbanken, Storebrand og en rekke andre advarer mot investeringer i fossil energi fordi lønnsomheten vil synke. Storebrand solgte seg nylig ut av 13 kullselskaper og seks tjæresandselskaper. Fornybar energi vinner fram. Som «The Economist» påpekte tidligere denne måneden, har etterspørselen etter olje sunket i den rike delen av verden etter 2005.

Framtiden i våre hender har gransket Oljefondets investeringer. Resultatet er nedslående: Fondet eier aksjer i 86 av de 100 største oljeselskapene, og i 60 av de 100 største kullselskapene i verden. Dersom disse selskapenes reserver utvinnes og brennes, vil det bety en global temperaturøkning på langt over to grader. Vi har også gransket 14 nye store fossile utvinningsprosjekter, de som er blitt omtalt som framtiden største klimatrusler: Nye kullgruver i Kina og Australia, tjæresand i Canada og oljeutvinning i Arktis. Oljefondet har investert i til sammen 129 milliarder kroner på disse prosjektene – eller like mye som vi har gitt i bistand de siste fem årene.

Dagens forvaltere av oljefondet har verken oppfattet klimarisikoen, eller den finansielle risikoen vi står overfor. Oljefondet investerer i dag mer enn ti prosent av sin aksjeportefølje direkte i kull-, olje- og gasselskaper. Dersom Norge hadde vridd disse investeringer fra fossilt til fornybart, ville det både hatt en direkte effekt, og i tillegg gitt verdens finansmiljøer et klart signal om hvilken retning fondet ser for seg at investeringsstrømmen skal gå.

SV, MDG, Venstre, KrF og Rødt foreslår alle tiltak som monne for å gjøre Oljefondet mer klimavennlig, og også Sp og Frp sier ja til å øremerke en del av fondet til fornybar energi, ifølge WWF.

De to største partiene: Arbeiderpartiet og Høyre gjør det ikke. Vil du at sparepengene dine skal bidra til en bærekraftig framtid, håper jeg du lar være å stemme på Erna eller Jens.