Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Stor støtte til ny oljerapport

Framtiden i våre hender og Kirkens Nødhjep har nylig lansert en rapport som avliver en rekke myter om norsk olje. Rapporten har fått god mottakelse.
Heikki Holmås mener norsk oljeutvinning må reduseres. Blant annet av hensyn til verdens fattige. (Foto: Håkon Fossmark)
Heikki Holmås mener norsk oljeutvinning må reduseres. Blant annet av hensyn til verdens fattige. (Foto: Håkon Fossmark)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Framtiden i våre hender og Kirkens Nødhjep har nylig lansert en rapport som avliver en rekke myter om norsk olje. Rapporten har fått god mottakelse.
Rapporten er utarbeidet av Statistisk Sentralbyrå, og den ser nærmere på to av argumentene som brukes for å forsvare norsk oljeutvinning.

1) Er norsk oljeutvinning et internasjonalt solidaritetsprosjekt?

Nei. I rapporten slås det fast at norsk oljeutvinning i svært liten grad kommer verdens fattige til gode. Norsk olje har ikke noe med fattigdomsbekjempelse å gjøre, slik norske politikere og oljenæringen lenge har hevdet.

2) Er norsk olje og gass løsningen på verdens klimaproblem?

Nei. Rapporten slår fast at dersom Norge reduserer oljeutvinningen, vil det ha en positiv effekt på verdens klima. Å utvinne norsk olje og gass er ikke løsningen på verdens klimaproblem, slik norske politikere og oljnæringen lenge har hevdet. Løsningen er å erstatte norskolje og gass med fornybar energi.

Rapporten som SSB har laget for Framtiden i våre hender og Kirkens Nødhjelp har blitt diskutert i flere debatter og medier. Du kan lese hele rapporten her.

I Stavanger Aftenblad kaller utviklingsminister Heikki Holmås (SV) norsk oljeutvinning for «en enorm norsk egotrip».

 Utslippene fra norsk og andre rike lands olje- og gassproduksjon er en av de største truslene mot de fattige i utviklingsland. Det å pumpe opp oljen i det tempoet vi gjør, når vi vet konsekvensene av det vi gjør, er en enorm norsk egotripp, sier Holmås til Aftenbladet.

Også Venstres Guri Melby mener rapporten gir viktig kunnskap, og hun mener vi må begynne å si nei til olje.

Det kommer stadig flere rapporter som viser at redusert oljeutvinning i Norge er et effektivt klimatiltak. Denne kunnskapen nekter regjeringen med Ola Borten Moe i spissen å ta innover seg. Det viser at klimapolitikken er blitt en evig taper i den rødgrønne regjeringen, som bare er opptatt av kortsiktig gevinst, sier Guri Melby, sentralstyremedlem og stortingskandidat for Venstre til Aftenbladet.

Kjetil B. Alstadheim, kommentator i Dagens Næringsliv, mener det er like greit å innrømme det først som sist: Norge selger ikke olje av hensyn til klodens klima eller verdens fattige.

«Det er selvfølgelig lett å la seg rive med. Men når norsk olje pakkes inn i en retorikk som passer bedre for en økologisk dyrket og Fairtrade-merket banan, er det noen som tar i litt for mye», skriver Alstadheim, som gjerne ser at det blir slutt på retorikken om den norske vidunderoljen.

Disse reaksjonene står for øvrig i kontrast til olje- og energiminster Ola Borten Moe, som i Stavanger Aftenblad fnyser av den nye rapporten.

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!