Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Ny rapport avliver oljemyte

Er norsk olje bra for verdens fattige? Ja, hevder oljenæringen og norske politikere. Nei, mener SSB i ny rapport. Kirkens Nødhjelp og Framtiden i våre hender reagerer på bevisst villedende kommunikasjon fra myndighetene.
Norsk oljeproduksjon kommer ikke verdens fattige til gode, viser ny rapport. (Foto: Statoil)
Norsk oljeproduksjon kommer ikke verdens fattige til gode, viser ny rapport. (Foto: Statoil)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Er norsk olje bra for verdens fattige? Ja, hevder oljenæringen og norske politikere. Nei, mener SSB i ny rapport. Kirkens Nødhjelp og Framtiden i våre hender reagerer på bevisst villedende kommunikasjon fra myndighetene.

Den nye rapporten, som er laget av forskere ved SSB på oppdrag fra Kirkens Nødhjelp og Framtiden i våre hender, viser at dersom Norge reduserer oljeproduksjonen, vil ikke det ha noe å si for energitilgangen i fattige land. Dette er stikk i strid med et av oljenæringen og norsk etoppolitikeres mest brukte argument for norsk oljeutvinning.

– Våre ledende politikere har systematisk omtalt norsk oljeproduksjon som et internasjonalt solidaritetsprosjekt. Det er det ikke, og nå krever vi en debatt på ærlige vilkår, sier leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender.


Rapporten viser at norsk olje hovedsakelig eksporteres til Europa og Nord-Amerika. I tillegg viser den at en betydelig nedgang i norsk oljeproduksjon vil ha beskjeden virkning på energiprisene. Det er dermed ikke slik at fattige land kommer til å lide under høye energipriser om Norge pumper opp mindre olje.

Dytter fattige foran seg

Framtiden i våre hender og Kirkens Nødhjelp mener norske politikere må slutte å skyve foran seg dem som nyter minst av et gode, og som samtidig rammes hardest av de negative effektene.

– Norsk oljeproduksjon har lite med internasjonal fattigdomsreduksjon å gjøre. For å dekke energimangelen i land i sør, må vi ta i bruk andre virkemidler. For eksempel må Oljefondet investere mer i fornybar energi i fattige land og norske myndigheter må legge til rette for at risikoen for selskaper ved å investere i fornybar energi blir lavere, sier generalsekretær Anne-Marie Helland i Kirkens Nødhjelp.

Mange eksempler

Hermstad viser til ett, av mange, eksempler på det organisasjonene mener er bevisst villedende kommunikasjon fra øverste politiske ledelse.

- I olje- og energidepartementets årsbok for petroleumsvirksomheten i 2011 skriver statsråd Ola Borten Moe at ”utviklingslandene sin økte tilgang på norsk energi vil være med på å bedre levekåra og trekke millioner ut av fattigdom”. Realiteten er at fattige mennesker ikke får noen direkte glede av norsk petroleum, sier Hermstad.

Statoil-topp Helge Lund, Jens Stoltenberg og Erna Solberg, samt leder for Norsk Olje og Gass, Gro Brækken, er bare noen av de personene med påvirkningskraft i oljeindustrien som bruker argumentasjonen om at norsk olje- og gassproduksjon er nødvendig for at disse menneskene skal få tilgang til energi.

I tillegg til at norsk olje ikke kommer verdens fattige til gode, viser rapporten også at kutt i norsk oljeutvinning føre til netto nedgang i de globale klimagassutslippene.

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!