Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for etisk og miljøvennlig forbruk

Etterlyser helhetlig matpolitikk

En ny engelsk regjeringsrapport anbefaler folk å redusere kjøttforbruket av hensyn til helse og miljø.
SV og AP må utfordre SP, når det gjelder norsk matpolitikk. Dagens ensidige satsing på produksjon av kjøtt- og dyrefôr tar ikke nok hensyn til klima, dyrevelferd og folks helse. (Foto: Flertallsregj.s statusrapport 2009)
SV og AP må utfordre SP, når det gjelder norsk matpolitikk. Dagens ensidige satsing på produksjon av kjøtt- og dyrefôr tar ikke nok hensyn til klima, dyrevelferd og folks helse. (Foto: Flertallsregj.s statusrapport 2009)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
En ny engelsk regjeringsrapport anbefaler folk å redusere kjøttforbruket av hensyn til helse og miljø.

Spis mindre kjøtt

Rapporten er laget på oppdrag fra Defra (Department for Environment Food & Rural Affairs) og forelå 29. juli. Den konkluderer med at det er en klar sammenheng mellom miljøvennlige matvaner og et sunt kosthold.

Det skisseres åtte sentrale prinsipper for helse og bærekraftig mat, som inkluderer redusert kjøttforbruk. Samtidig anbefaler den å øke forbruket av grønnsaker, frukt og bærekraftig fisk. Meieriprodukter skal fortsatt stå på menyen, men mat med høyt fett- sukker- og saltinnhold må reduseres.

Sterkere statlig styring

Rapporten anbefaler sterkere statlig lederskap når det gjelder å oppmuntre til bærekraftig matforbruk, og at den politiske ledelse og næringen må delta for å sikre at bærekraftig mat skal være tilgjengelig for forbrukerne.

Helhetlig matpolitikk

Særlig har regjeringen et stort ansvar, og rapporten hevder at det er behov for en matpolitikk som behandler utfordringene på en helhetlig måte, det vil si en politikk som inkluderer hensynet til både produksjon og forbruk.

Arild Hermstad150Arild HermstadNorges mat- og ernæringspolitikk spriker i alle retninger,  mener leder i Framtiden i våre hender, Arild Hermstad.

På den ene siden er landbruksdepartementet opptatt av å øke produksjonen av kjøtt og animalske matvarer, og de gjør det de kan for at nordmenn skal øke inntaket av kjøtt. Dette gjør det vanskeligere å nå klimamålene og andre miljømål. På den annen side sier Helsedirektoratet at vi må spise mindre kjøtt, fordi vi spiser mye mer enn de anbefalte kostholdsrådene. Dette bidrar til at unødig mange dør av livsstilssykdommer.

Rapporten viser behovet for en helhetlig politikk, sier Hermstad, som mener at AP og SV må utfordre regjeringspartner SP i denne saken. SP-landbruksministeren er opptatt av økt produksjon, og tar i liten grad hensyn til klima, dyreveferd og folks helse i matpolitikken, avslutter han.






Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 35 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

Relaterte artikler