Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Vi kjøper mer økologisk mat

Salget av økologisk mat økte med 17 prosent i fjor. Økologisk mat er fri for sprøytemidler, og dyrevelferden er bedre.
Kiwi er blant butikkene som har kuttet prisene på økologisk mat og dermed økt omsetningen.
Kiwi er blant butikkene som har kuttet prisene på økologisk mat og dermed økt omsetningen.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Salget av økologisk mat økte med 17 prosent i fjor. Økologisk mat er fri for sprøytemidler, og dyrevelferden er bedre.

Flere av de store butikkjedene har i det siste kuttet prisene og økt utvalget av økologisk mat. Samtidig sier flere og flere nordmenn at de ønsker seg ren og sunn mat, hvor helse, miljø og dyrevelferd blir tatt på alvor. Dette er to av årsakene til at salget av økologisk mat økte med 17 prosent i fjor.

– Det er svært gledelig at salget av økologisk mat øker, sier Christoffer Ringnes Klyve i Framtiden i våre hender. Bøndene tar ansvar og landbrukspolitikken klarer å stimulere til økt produksjon. Men det er fortsatt er stort potensial for å øke salget, mener han.

Selv om det nå selges mer økologisk mat i Norge, utgjør økologiske varer fortsatt bare 1,2 prosent av matvareomsetning i Norge. Tilsvarende tall i våre naboland er 7,6 prosent i Danmark og 3,6 prosent i Sverige. Her i Norge er det nå større produksjon enn etterspørsel av økologisk mat. Mesteparten av øko-kjøttet og øko-melken blir solgt som ikke-økologisk mat.

Økologisk mat produseres uten kjemiske sprøytemidler, og er derfor bra både for miljø og helse. I tillegg er dyrevelferden bedre i økologisk produksjon.


Selv om forbrukerne svarer i undersøkelser at de gjerne vil kjøpe økologisk mat selv om den er litt dyrere, er erfaringen at det først er når prisene er like, at øko-salget tar av.

– Dette tyder på at forbrukerne er litt optimistiske på egne vegne, og ofte velger det billigste. Men når kjedene utligner prisforskjellen, velger folk økologisk, sier Klyve.

Klyve mener også det er positivt at kjedene i det siste har begynt å konkurrere om økologiske produkter, men at forbrukerne godt kan grave litt dypere i lommeboka.

– Vi bruker mindre av lønna enn noensinne på mat, og har råd til å velge litt dyrere alternativer av hensyn til miljøet.

Her er ti gode grunner til å velge økologisk mat fra oikos.no:

1. Du får mat uten rester av sprøytemidler
2. Du får mat med mer smak
3. Du får rene varer uten sminke
4. Økologiske dyr har bedre forhold
5. Økologisk landbruk er godt for vannet vårt
6. Bevar en rik og ren natur
7. Naturlig mat er sunn fornuft
8. Nei takk til genmanipulert mat
9. Ø-merket står for grundig kontroll
10. Økologi er godt for utviklingsland

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!