Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Varner-gruppen signerer historisk avtale

Varner-gruppen er andre norske kleskjede i rekken som underskriver en avtale for å bedre arbeidsvilkår på tekstilfabrikker i Bangladesh. – Den store oppslutningen, omfanget og flerpartstankegangen har vært avgjørende faktorer for at vi bestemte oss for å signere, sier selskapet.
Arbeidsforholdene i Bangladesh har lenge vært svært utrygge. Med den nye avtalen håper Varner-gruppen og andre kleskjeder å bidra til forbedringer (Foto: Clean Clothes Campaign)
Arbeidsforholdene i Bangladesh har lenge vært svært utrygge. Med den nye avtalen håper Varner-gruppen og andre kleskjeder å bidra til forbedringer (Foto: Clean Clothes Campaign)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Varner-gruppen er andre norske kleskjede i rekken som underskriver en avtale for å bedre arbeidsvilkår på tekstilfabrikker i Bangladesh. – Den store oppslutningen, omfanget og flerpartstankegangen har vært avgjørende faktorer for at vi bestemte oss for å signere, sier selskapet.

Avtalen, som bærer navnet «Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh» forplikter Varner til å betale for jevnlige brann- og sikkerhetsrutiner utført av uavhengige kontrollører.  Bangladesh har blitt et viktig produksjonsland for Varner-gruppen som blant annet eier kjente kleskjeder som BIK BOK, Carlings og Dressmann. Ifølge gruppens leverandørlister, som de nylig offentliggjorde,  har de tilsammen 46 fabrikker i Bangladesh, bare Kina og Tyrkia er større produksjonsland.

– Vi startet produksjon i Bangladesh for omtrent fire år siden. I takt med at Bangladesh har blitt et voksende marked, ønsker vi å komme tettere på produksjonen og jobbe mer direkte med fabrikkene, forteller Annabelle Lefébure-Henriksen som er ansvarlig for arbeidet med samfunnsansvar i Varner.

– Det er også bakgrunnen for at vi i vår opprettet et kontor i Dhaka, legger hun til.

Fabrikk-kollaps skapte press 

Da tekstilfabrikken Rana Plaza kollapset i april i år ble hele verdens oppmerksomhet rettet mot de livsfarlige arbeidsforholdene ved mange av tekstilfabrikkene i Bangladesh. Hjerteskjærende fotografier av mennesker som ble fastklemt og kvelt i ruinene gikk verden rundt. Tekstilarbeidernes og de etterlattes skjebner engasjerte bredt.
Den globale nettbaserte bevegelsen Avaaz.org satte i gang en underskriftskampanje på nett for å få de store kleskjedene til å signere den bindende avtalen. Mer enn 1,2 millioner mennesker ga sin støtte til kampanjen som blant annet bidro til å presse H&M til å signere brannsikkerhetsavtalen. Nå er det også offisielt at Varner-gruppen undertegner.

– Hvilke forventninger har Varner-gruppen til avtalen? 
 
– Vi håper først og fremst at den vil bidra til å løfte de generelle arbeidsforholdene i Bangladesh. Vi forventer at avtalen i kraft av sin brede oppslutning vil gi alle parter større gjennomslagskraft og dermed vil tvinge frem konkrete endringer, sier Lefébure-Henriksen til Framtiden i våre hender.

Langvarig arbeid
Arbeidet med brann- og sikkerhetsavtalen har pågått siden 2010, men framgangen var de første par årene langsom. Kleskjedene nektet først å forplikte seg til å dekke kostnadene knyttet til sikkerhetsmessige oppgraderinger ved fabrikkene. Da Rana Plaza kollapset den 24.april var det kun to kleskjeder som hadde signert. Men det internasjonale søkelyset som fulgte etter ulykken ble stort og flere kleskjeder ga etter hvert etter for presset.  Varner-gruppen står i dag sammen med 66 andre kleskjeder når de forplikter seg til avtalen.

– Å jobbe med CSR og forbedringer krever en langsiktig tankegang og samarbeid på tvers av organisasjoner. Vi opplever at dette er en unik avtale hvor fagforeningssiden og bedrifter går sammen for å bedre forholdene i et viktig og utfordrende produksjonsland, sier Anabelle Lefébure-Henriksen og får støtte fra fagrådgiver i Framtiden i våre hender, Carin Leffler:

– Det er en enestående avtale, sier Carin Leffler. Først og fremst fordi den i motsetning til så mange andre initiativer i bransjen er bindende, men også fordi den så tydelig plasserer ansvar hos kleskjedene.

Avtalen innebærer grundige og uavhengige inspeksjoner med fullt offentlige rapporter. Kleskjedene må i tillegg kreve at fabrikkene gjennomfører alle nødvendige renoveringer og betale for kostnadene renoveringene innebærer og avslutte kontrakter med fabrikker som eventuelt skulle nekte å utføre sikkerhetsforbedringer. Det er mange utfordringer i vente, sier Lefébure-Henriksen:

– Det er fortsatt en del elementer i avtalen som ikke er avklart. Det blir spennende å følge med på konklusjonene fra arbeidsgruppen som jobber med implemeteringsplanen. Når den er klar vil vi også lettere se hvilke momenter som vil kunne by på spesielle utfordringer, sier hun.


Les flere saker om tekstilindustrien i Bangladesh:
Håper tragedien blir vendepunktet
Fabrikk-kollapsens konsekvenser
Dominoeffekt for historisk avtale 
 

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!