
Så mange dyr spiser du i løpet av livet


I løpet av livet spiser hver nordmann i gjennomsnitt:
- 1147 kyllinger.
- 6 kyr og okser.
- 27 griser.
- 22 sauer og lam.
- 2,6 hjortedyr.
Til sammen blir det over 1200 dyr per person.
Beregningen er gjort i en ny rapport fra Framtiden i våre hender, og den tar utgangspunkt i dagens kjøttkonsum, og at vi lever i gjennomsnitt 81,5 år.
Kjøttkonsumet i Norge har eksplodert de siste årene, og det er tre grunner til at dette er uheldig.
1) Dyrevelferd. Dagens industrielle kjøttproduksjon medfører store lidelser for dyrene. Kyllingene vokser så fort at skjelettet ikke klarer å bære dem.
2) Helse. Norske menn spiser i dag dobbelt så mye kjøtt som Helsedirektoratet anbefaler.
3) Klima. Klimagassutslippene relatert til norsk kjøttkonsum er nesten like høye som utslipp fra den norske bilparken.
Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, synes det er mest oppsiktsvekkende at vi spiser over 1000 kyllinger i løpet av livet.
– Det er formidabelt. Samtidig vet vi at mange av kyllingene ikke har det bra. Du trenger ikke bli vegeterianer for å løse dette. Det handler om å erstatte kjøtt med fisk og grønnsaker noen dager i uken, og i tillegg betale mer for kvalitet og økologisk kjøtt fra dyr som har hatt et godt liv, sier Hermstad.
I Norge spiser vi rundt 80 kilo kjøtt i året. I India rundt tre kilo.
– Det viser jo at det er mulig å lage god og sunn mat uten store mengder kjøtt, sier Hermstad.
- Les også: Slik griller du grønt og godt!

Bli med på tidenes klimadugnad!
Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.
Bli med!Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!