Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Støtt arbeidet vårt for en grønn framtid
Framtiden i våre hender jobber for etisk og miljøvennlig forbruk.
Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Vi bidrar til endring ved å spre kunnskap og finne løsninger.

Folkehøyskoler for glokal omstilling

Seks nordiske folkehøyskoler har en felles ambisjon om å lede an i omstillingen til et mer fornybart og bærekraftig samfunn. Gjennom nettverket "glokale omstillingssentre" vil de iverksette en rekke miljøtiltak på sine egne skoler, og inspirere andre folkehøyskoler til å gjøre det samme.
Nettverkstreff på Risøy
Nettverkstreff på Risøy
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Seks nordiske folkehøyskoler har en felles ambisjon om å lede an i omstillingen til et mer fornybart og bærekraftig samfunn. Gjennom nettverket "glokale omstillingssentre" vil de iverksette en rekke miljøtiltak på sine egne skoler, og inspirere andre folkehøyskoler til å gjøre det samme.
Hvordan kan folkehøyskoler bidra til en mer bærekraftig fremtid? Dette spørsmålet dannet utgangspunktet for prosjektet Glokale omstillingssentre - folkehøyskolen som arena og aktør, som ble startet opp på initiativ av seks nordiske folkehøyskoler i 2012. Nettverket består av Vestjyllands og Nordfyns høyskole i Danmark, Risøy og Ringerike folkehøyskole i Norge, samt Ljungskile og Karlskoga folkehøyskole i Sverige. Som partnere og rådgivere deltar også en miljøorganisasjon fra hvert land, hvor Framtiden i våre hender er den norske partneren.

Folkehøyskolen er en allsidig arena hvor man har god tid til å ta inn nye inntrykk og reflektere over fremtidige valg, og sin egen rolle i samfunnet. Skolene kan derfor spille en viktig rolle når det gjelder å skape bevissthet og interesse for miljø og rettferdig fordeling blant elevene.

Målet med nettverket er at de nordiske folkehøyskolene i samarbeid med lokalsamfunnet og andre aktører skal utfordre og inspirere hverandre til å iverksette konkrete, miljøvennlige tiltak lokalt, og at hensynet til global rettferdighet og bærekraft skal gjennomsyre alle skolens aktiviteter. Navnet glokale omstillingssentre henspeiler nettopp på filosofien om å tenke globalt, og handle lokalt. Gjennom diverse spredningsaktiviter vil de arbeide for å spre de verktøyene som utvikles til andre nordiske folkehøyskoler.

vindmollenVestjylland folkehøyskole er
selvforsynt med varme og
strøm.
Til nå har to nettverkstreff vært gjennomført med deltagere fra alle skolene. Det første ble holdt på Vestjylland folkehøyskole i oktober 2012. Temaet for samlingen var energi, og da spesielt produksjon av fornybar energi. Med egen vindmølle, solfanger og jordvarmeanlegg produserer skolen mer strøm enn de forbruker, og tjener dermed penger ved å sende fornybar strøm ut på nettet. Skolens imponerende økologiske kjøkkenhage (Forundringens hage) har også blitt en attraksjon i området, og drives av rundt 20 frivillige lærere og elever.

Det neste treffet foregikk på Risøya folkehøyskole i Norge 24-26. april. Med idylliske omgivelser langs sørlandskysten er hav og friluftsliv en naturlig del av skolehverdagen, noe som gjenspeiles i flere av fagene som tilbys, som f.eks. dykking, seiling, surfing, reising og fotosafari. På treffet var det blant annet fokus på hvordan folkehøyskolene kan samarbeide mer med eksterne forskningsinstitusjoner om bærekraftspørsmål, samt om miljøsertifiseringsarbeid på skolene.

Det neste nettverkstreffet blir på Ljungskile folkehøyskole høsten 2013. På dette treffet skal skolenes handlingsplaner og konkrete tiltak diskuteres videre. I tillegg blir det fokus på hvordan nettverkets egne erfaringer og arbeid kan brukes aktivt for å inspirere flere folkehøyskoler til å drive med glokalt omstillingsarbeid.

vegetarmatenFlere av folkehøyskolene har allerede innført kjøttfrie middager. En stor del av maten som serveres på Vestjylland folkehøyskole kommer fra skolens egen økologiske kjøkkenhage (Foto: Mats Ehn)


Aktuelle videoer

Aktuelle videoer

Det viktigste rommet

Myteknusing

Ta det helt med ro...

Vegetarskrekk