Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Fabrikk-kollapsens konsekvenser

To måneder etter at klesfabrikken Rana Plaza kollapset, venter hundrevis av skadde og etterlatte tekstilarbeidere fortsatt på kompensasjon. Men den tragiske ulykken har også presset fram viktige positive endringer i Bangladesh.
Over 1100 mennesker ble drept da fabrikken Rana Plaza raste sammen i april i år (Foto: IRLF)
Over 1100 mennesker ble drept da fabrikken Rana Plaza raste sammen i april i år (Foto: IRLF)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
To måneder etter at klesfabrikken Rana Plaza kollapset, venter hundrevis av skadde og etterlatte tekstilarbeidere fortsatt på kompensasjon. Men den tragiske ulykken har også presset fram viktige positive endringer i Bangladesh.
Klokken var rundt ni om morgenen onsdag den 24. april da den åtte etasjer høye fabrikkbygningen Rana Plaza, raste sammen. 1127 mennesker mistet livet i den tragiske ulykken i forstaden Savar, i utkanten av hovedstaden Dhaka. De over tusen tekstilarbeiderne som ble skadet i kollapsen, samt de avdødes familier, har fortsatt ikke fått fullverdig kompensasjon.

Clean Clothes Campaign, som Framtiden i våre hender er en del av, har regnet ut at erstatningssummen burde ligge på minst 410 millioner kroner. Summen tar utgangspunkt i internasjonale standarder for kompensasjon som fagbevegelsen støtter. Så langt er det bare kleskjeden Primark som er i gang med å betale ut kompensasjon til skadede og etterlatte etter Rana Plaza-ulykken.

Rundt 30 kleskjeder er bekreftet å ha produsert i de fem fabrikkene Rana Plaza-bygningen huset, blant dem Mango og Benetton som er kjente merkevarer også for nordmenn.

Har gitt mer innsikt
Fabrikk-kollapsen i Dhaka har medført noen positive endringer. Både internasjonale og norske medier har i langt større grad enn tidligere dekket kollapsen og andre saker om tekstilindustrien.

– Media har hatt omfattende søkelys på ulykken, hvorfor den skjedde, de tragiske skjebnene den skapte og det akutte behovet for en løsning på dårlige arbeidsforhold og farlige fabrikker, sier Carin Leffler.

– Synliggjøringen av arbeidernes hverdag og utsatthet har virkelig bidratt til at folk flest vet langt mer om tekstilbransjens skyggeside enn tidligere.

Historisk avtale
Den største og mest betydningsfulle konsekvensen av den tragiske ulykken i Dhaka er kleskjedens signering av en historisk avtale som skal sikre bygninger i Bangladesh mot brann og kollapser og andre livsfarlige forhold.

Clean Clothes Campaign og global fagbevegelse hadde i flere år jobbet intens for å få gjennom avtalen. Før fabrikken i Dhaka kollapset i april var det likevel kun PVH, kjent for merkene Tommy Hilfiger og Calvin Klein, samt klesmerket Tchibo som hadde skrevet under. I dag har mer enn 50 kleskjeder gitt sin signatur og forpliktet seg til den juridisk bindende avtalen som blant annet innebærer uavhengige inspeksjoner av fabrikkbygninger, offentliggjøring av kontrollresultatene, utbedring av farlige bygninger og styrking av brannvern.

Den store dominoeffekten oppsto etter at H&M i midten av mai, en snau måned etter ulykken, kunngjorde at de hadde signért. Deretter fulgte store vestlige kleskjeder som perler på en snor. Helly Hansen ble første norske kleskjede til å signere.

– Det var fantastisk å følge med på utviklingen i døgnet etter at H&M og Zara-eier Inditex skrev under. Antallet signaturer økte time for time, forteller Carin Leffler.

Den omfattende og viktige avtalen inneholder en garanti for at fagforeninger får tilgang til fabrikker for å gi kurs til arbeiderne om sikkerhet og faglige rettigheter, blant annet retten til nekte å jobbe under farlige forhold. Avtalen er formulert og støttet av tunge aktører innenfor fagbevegelse og frivillige organisasjoner som kjemper for arbeidernes rettigheter, slik som Clean Clothes Campaign, IndustriALL og UNI Global Union.

GAP og Walmart førsøker å snike seg unna
Over femti kleskjeder, blant dem fem amerikanske, har signert avtalen. Men to viktige og store selskaper nekter fremdeles å undertegne. Walmart og GAP har i stedet lansert en annen avtale og har uttalt at de håper flere kleskjeder skal knytte seg opp til denne, som styres av The Bipartisan Policy Center, en industridrevet tankesmie i USA.

– Det Walmart og GAP nå gjør er et kraftfullt og målrettet forsøk på å undergrave den eksisterende avtalen, hvor fagbevegelsen spiller en avgjørende rolle, sier Carin Leffler i Framtiden i våre hender.

– GAP sier at de ikke ønsker å forplikte seg til forbedringer og går sine egne veier sammen med Walmart. Problemet med deres eget initiativ er et totalt fravær av representanter fra arbeiderne i tiltaket og at avtalen er uforpliktende. Dette må karakteriseres som et PR-stunt for å pusse på et frynsete etikkimage, slår Leffler fast.

Organisasjoner og aktivister i USA demonstrerer nå utenfor GAP og Walmarts butikker for å vise sin misnøye med selskapenes arroganse og uvilje til å sikre tryggere arbeidskår for tekstilarbeiderne i Bangladesh.

– Vi vil bidra til å holde trykket oppe for at store, så vel som mindre selskaper, skal signere avtalen. Dette gjelder også de norske kleskjedene. Den 8. juli er dagen hvor avtalen skal begynne å settes ut i livet. Gjennom partnere Clean Clothes Campaign-nettverket vil vi følge nøye med på hvorvidt løftene omsettes i praksis. Dette er en historisk sjanse for å få avverget flere dødsfall, avslutter Leffler.

Du finner våre andre artikler om tekstilindustrien samlet her

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!