Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Frp inn i opplysningstida?

Det er religion, ikke vitenskap, som preger Frps klimasyn.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Det er religion, ikke vitenskap, som preger Frps klimasyn.

Siv Jensen brukte helga før Frps landsmøte til å vedgå at det fins klimaendringer som er menneskeskapte. Men fortsatt har partiet et klimaproblem. Et problem partiet har slitt med i snart et kvart århundre. Det er ikke gitt at de vil kvitte seg med det på landsmøtet. Seinest i mars ble Siv Jensen spurt: Finnes det menneskeskapte klimaendringer? Hun svarte: Det er det veldig mange som diskuterer.

Per-Willy Amundsen, Frps nåværende klimapolitiske talsmann, mener at den globale oppvarmingen er en konspirasjonsteori oppfunnet av venstresiden. «For oss handler dette om vitenskap, ikke religion», sier han.

Det er faktisk omvendt. Det er religion, ikke vitenskap, som preger Frps klimasyn. For heller ikke utkastet til handlingsprogram for neste stortingsperiode går god for klimavitenskapen: «Klimapanelet blir fra flere hold beskyldt for å være ledet av politikere og byråkrater der ønsket om økte bevilgninger går på bekostning av vitenskapelige fakta.»


Dette klarer programkomiteen å skrive, selv etter at vitenskapsakademiene i en lang rekke land i 2010 samstemt konkluderte i tråd med FNs klimapanel: Klimaet endrer seg, og dette skyldes i stor grad menneskelig påvirkning. Påvirkningen skyldes først og fremst utslipp av drivhusgasser, der CO2 er den viktigste.

Opplysningstidas tro på kunnskap og fornuft har ennå ikke trengt inn i Frp. Partiet klarer ikke å forholde seg rasjonelt til klimaforskningen. Det benekter den vitenskapelige virkeligheten. Dette er alvorlig fordi Frp med sin størrelse har betydelig innflytelse på hvor langt de andre partiene tør gå i klimapolitikken.

Partiet har tatt feil før: Klimadebatten er grovt overdrevet, sa Frps varaordfører i Oslo, Peter N. Myhre, i 1989. Han mente at om fem til ti år er det ingen som snakker om den. Fire år seinere konstaterte den samme Myhre at drivhuseffekten lå på dødsleiet. En drivhuseffekt han mente hadde skaffet forskermiljøer verden over milliarder av kroner av skattebetalernes penger.

Frps klimaproblem er menneskeskapt. Skapt av partiets ledere og aktive medlemmer, og basert på følelser, ikke fornuft. Vil årets landsmøte løse problemet? Et mindretall i programkomiteen foreslår å fjerne skepsisen til FNs klimapanel og vil at partiet skal anerkjenne at det foregår menneskeskapte klimaendringer. Dersom dette mindretallet vinner fram, kan landsmøtet bringe partiet inn i opplysningstida.