
Advarer mot gruveselskaper
– Gruveselskapene skaper ikke utvikling, sier to aktivister fra Guatemala på besøk i Norge. De vil helst sende gruveselskapene ut av landet. I forrige uke lanserte Framtiden i våre hender
en rapport om Oljefondets gruveinvesteringer i Latin-Amerika.


– Gruveselskapene skaper ikke utvikling, sier to aktivister fra Guatemala på besøk i Norge. De vil helst sende gruveselskapene ut av landet. I forrige uke lanserte Framtiden i våre hender
en rapport om Oljefondets gruveinvesteringer i Latin-Amerika.
Framtiden i våre hender besøkte i 2012 San Rafael Las Flores i Guatemala, hvor oljefondselskapet Tahoe er i ferd med å starte opp arbeidet med sølvgruven Escobal. Lokalsamfunnet har lenge protestert mot etableringen av gruven, uten hell. De siste månedene har situasjonen blitt svært anspent, med arrestasjoner og dødsfall. I begynnelsen av mai 2013 innførte myndighetene unntakstilstand rundt gruven.
– Gruvene tar land fra lokalbefolkningen, og vil forbruke store mendger vann når gruvedriften starter opp, forteller Paula Irene del Cid Vargas fra nettverksorganisasjonen Nuevo Baqtun i Guatemala.
En gullgruve som allerede er i drift bruker like mye vann per time som en familie bruker på to år, ifølge Cid Vargas.
Den lokale unntakstilstanden gjør det vanskelig for lokalbefolkningen å fortsette protestene mot Tahoe, som nå har fått tillatelse til å starte utvinning.
Cid Vargas besøker Norge sammen med Natalia Atz Sunuc, for å advare mot hvordan investeringene i Guatemala rammer befolkningen.
– Betyr ikke investeringer som gruveindustri at Guatemala får inntekter?
– Nei. Gruveselskapene betaler lite i skatt, mener Cid Vargas.
Gruveselskapene betaler en "royalty" på 1 prosent, og en frivillig avgift på ytterligere 4 prosent. Når produksjonen setter i gang betales i tillegg 31% skatt av brutto fortjeneste. Men aktivistene mener de ser lite til pengene:
– Det er heller ingenting av det de betaler som går til utdanning og helse – det som utvikler samfunnet, mener Cid Vargas.
Hun får støtte fra Natalia Atz Sunuc:
– Vi trenger ikke pengene fra gruveselskapene, for de gjør større skade enn vi får penger for.
Sunuc avviser også at selskapene skaper arbeidsplasser, en vanlig påstand fra selskapene og myndighetene.
– Gruveindustrien skaper bare midlertidig arbeid, ikke noe som varer. Vi ønsker ikke gruveselskapene her. Det vi trenger er skog og vann, avslutter Sunuc.
Du kan lese mer om Oljefondets investeringer i gruvesektoren i Latin-Amerika i den nye rapporten:
pdf Ikke gull alt som glimrer – Menneskerettighetsbrudd og miljøskade ved Oljefondets gull- og sølvgruver i Latin-Amerika (FIVH 2013)