Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Over 1 million signaturer til støtte for tekstilarbeiderne

Siden 2005 har mer enn 1700 tekstilarbeidere i Bangladesh omkommet på grunn av farlige arbeidsforhold. Nå har mer enn 1 million forbrukere sagt at nok er nok.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Siden 2005 har mer enn 1700 tekstilarbeidere i Bangladesh omkommet på grunn av farlige arbeidsforhold. Nå har mer enn 1 million forbrukere sagt at nok er nok.

Bare i den siste bygningskollapsen i Rana Plaza omkom over 1000 mennesker, mange av dem var tekstilarbeidere. I tillegg var det en ny brann i en tekstilfabrikk i Bangladesh onsdag 8. mai.

– Forbrukere over hele verden sier nå at nok er nok, og at de internasjonale kleskjedene, som H&M, Zara, Mango, Primark, GAP, KIK, Benetton og Wal-Mart må rydde opp og skrive under på en bindende juridisk avtale, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.


Samtidig som over 1 million har signert kampanjen, går det nå et bilde verden rundt av to mennesker som ble drept av bygningskollapsen i Rana Plaza mens de omfavnet hverandre.

– Det er et forferdelig trist bilde som illustrerer at noen betaler prisen for at vi skal få billige klær. I det minste vil bilder som dette få folk til å våkne, og presset øker mot kleskjedene, sier Hermstad.

Clean Clothes Campaign, som i Norge koordineres av Framtiden i våre hender, er blant organisasjonene som har samlet inn underskrifter. Avaaz er også en stor aktør.

Blant de konkrete kravene som nå rettes mot tekstilkjedene, er at de må signere en juridisk bindende avtale innen 15. mai som innebærer uavhengige  inspeksjoner av fabrikkbygninger, offentliggjøring av kontrollresultatene, utbedring av farlige bygninger og styrking av brannvern og garanti for at fagforeninger får tilgang til fabrikker for å gi kurs til arbeiderne om sikkerhet og faglige rettigheter, herunder retten til nekte å jobbe under farlige forhold. Avtalen støttes av tunge aktører innenfor fagbevegelse og frivillige organisasjoner som kjemper for arbeidernes rettigheter.

– Denne avtalen er det eneste troverdig tiltak som kleskjedene kan slutte seg til. Det er nå tid for alle store selskaper å forplikte seg til et langsiktig sikkerhetsarbeid i Bangladesh, sier Jyrki Raina, generalsekretær i IndustriALL Global Union.

Me rinformasjon om underskriftskampanjen finnes her.

Bakgrunnsinformasjon om arbeidsforholdenen i Bangladesh finne si rapporten «Deadly Secrets».


Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!