Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Gullgruve gir politisk uro i Kirgisistan

Gullgruven Kumtor betaler bare 14 prosent skatt, noe som har ført til politisk opprør i Kirgisistan. Lav skatt gir mer fortjeneste til Oljefondet.
Centerras gullgruve i Kirgisistan er svært upopulær hos befolkning og politikere. Foto: Centerra
Centerras gullgruve i Kirgisistan er svært upopulær hos befolkning og politikere. Foto: Centerra
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Gullgruven Kumtor betaler bare 14 prosent skatt, noe som har ført til politisk opprør i Kirgisistan. Lav skatt gir mer fortjeneste til Oljefondet.

Nasjonalister i Kirgisistan truer med å kaste regjeringen hvis den ikke nasjonaliserer gruven Kumtor, skriver avisa The Guardian.  Gullgruven eies av kanadiske Centerra Gold Inc, hvor Statens Pensjonsfond Utland har investert 44 millioner kroner (ned fra 129 millioner i fjor).  

For tredje gang på ti år forsøker myndighetene i Kirgisistan å reforhandle avtalen med Centerra Gold. En statlig kommisjon slo i januar fast at Kumtor betaler for lite skatt og har bidratt til korrupsjon og miljøødeleggelser. De ga selskapet en bot på 500 millioner dollar.  

Kirgisistans finansminister mener avtalen mellom staten og Centerra må skrapes, fordi den ble undertegnet i 2009 under den korrupte tidligere presidenten Kurmanibek Bakiyev. Han ble kastet etter et blodig opprør i 2010. Ifølge tidsskriftet The Economist er det flere internasjonale aktører, samt de fleste innbyggerne i landet, som mener skatteprosenten på 14 prosent er for lav. Myndighetene ønsker seg 20 prosent. De fleste gruveselskapene i Kirgisistan betaler mellom 17 og 20 prosent skatt, ifølge Radio Free Europe.

Anklages for miljøskade
Gruven bidrar lite til utviklingen av landsbyene i nærheten, og veien inn til gruven blir av og til blokkert av lokalbefolkningen som krever arbeid. Gruveselskapet blir anklaget for å ødelegge miljøet, en oppfatning som vedvart etter at en lastebil med cyanid veltet ned i en elv på vei til gruven. (Vi har tidligere dekket en identisk ulykke med et annet gullgruveselskap registrert på Oslo Børs med utvinning i Burkina Faso.)

Centerra Gold har blankt avvist anklagene om miljøskader, og viser til to studier som ikke har funnet spor av gift fra gruvevirksomheten. Myndighetene har ikke villet offentliggjøre dokumentasjon på sine anklager om miljøproblemer.  

Vil reforhandle
Parlamentet har nå satt en tidsfrist til 1. juni med å reforhandle avtalen. Kumtors leder avviser kravet som svindel. Staten eier 33 prosent av gruven, som står for 12 prosent av landets BNP, og over halvparten av eksporten. Siden 1997 har det blitt produsert 270 tonn gull i gruven. Gruven er åpen (dagbrudd) og ligger i Tian Shan-fjellene på grensen til Kina.

Centerra Golds Kumtor-gruve føyer seg inn i en lang rekke kontroversielle gruveinvesteringer for Oljefondet. I løpet av de siste årene har Framtiden i våre hender avdekket konflikt og skandaler ved gruver i Eritrea, Sør-Afrika og Zambia.

• Nevsun: Anklager Oljefond-selskap for tvangsarbeid
• Glencore: Oljefondet investerer i svartelistet selskap
• Lonmin: Arbeidere skutt ved oljefondgruve
• Sør-Afrika: Oljefondet rystes av uro i Sør-Afrika

I en fersk rapport har vi gjennomgått Oljefondets gruveselskaper i Guatemala, Honduras, Colombia og Peru. Rapporten Ikke gull alt som glimrer FIVH 2013 viser at Oljefondet tjener godt på finner vi en rekke kontroversielle gruveselskaper som anklages for alvorlig miljøskade og medvirkning til menneskerettighetsbrudd i land i sør.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!