Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Klimakamp på LO-kongressen

I dag starter LO-kongressen. Hvor sterkt står klimasaken her?


Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
I dag starter LO-kongressen. Hvor sterkt står klimasaken her?«I sekretariatet
de ligger ansvarsflate
og undgår bryderi
for landets industri.
Slik kryper de på maven frem
og fører kamp med fynd og klem
i sekretariatet.»
(fra «En sørgelig vise», av Rudolf Nilsen).

LO-sekretariatet har i sin innstilling til kongressen sagt nei («Tiltres ikke») til forslag som vil innrette LOs arbeidsprogram etter klimaforskningens resultater og advarsler. (Se under «Energi, miljø og klima» her: Forslag til LOs handlingsprogram)

«Vi kommer til å fremme vårt forslag på nytt igjen, fordi vi synes at sekretariatet ikke tar klimautfordringen nok på alvor», sier Stein Guldbrandsen i Fagforbundet, LOs største forbund.

Lengst i sine forslag går EL&IT-forbundet som mener at å ta klimakrisen på alvor innebærer vidtrekkende økonomiske og politiske omstillinger og reguleringer. «For å få til dette er det nødvendig med en samfunnsmessig mobilisering for alternative løsninger bygd på solidaritet, likeverd og folks behov. Derfor må det bygges langsiktige, omfattende og brede folkelige allianser. Særlig gjelder det mellom fagbevegelsen og miljøbevegelsen.» Sekretariatet har ikke sans for forslaget: «Tiltres ikke».

I boken «100 000 klimajobber og grønne arbeidsplasser nå!» som Fagforbundet og Norsk Tjenestemannsforbund har finansiert, skriver Fagforbundets leder, Jan Davidsen: «Vi kan, hvis vi vil, skape titusener av arbeidsplasser i næringer som bidrar til å redusere våre egne og andres utslipp av klimagasser. Disse arbeidsplassene kan over tid erstatte arbeidsplasser i oljeindustrien, og på grunnlag av det vi har skapt som oljenasjon, kan vi bygge en fornybarnasjon».

Det er dette LO-sekretariatet, med Roar Flåthen i spissen, ikke tar inn over seg. Det vil unngå  bryderi for landets oljeindustri.    

Jeg ønsker Fagforbundet, EL&IT Forbundet, Norsk Tjenestemannslag (NTL) og LO i Oslo lykke til på kongressen! Det vil innebære et gjennombrudd i norsk klimapolitikk om LO i sitt arbeidsprogram tar de nødvendige politiske konsekvensene av klimatrusselen – og vil slåss for dem under en ny regjering.