Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Halvhjertet åpenhet fra H&M

H&M er stolte av å ha publisert fabrikklisten for 95 prosent av produksjonen. I realiteten er halvparten av fabrikkene kleskjeden produserer ved fortsatt hemmelige.
H&M offentliggjør leverandørlistene sine, men er ikke villige til å gå ut med navn på alle fabrikkene de produserer ved (Foto: Flickr)
H&M offentliggjør leverandørlistene sine, men er ikke villige til å gå ut med navn på alle fabrikkene de produserer ved (Foto: Flickr)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
H&M er stolte av å ha publisert fabrikklisten for 95 prosent av produksjonen. I realiteten er halvparten av fabrikkene kleskjeden produserer ved fortsatt hemmelige.

H&Ms nylig offentliggjorte fabrikklister omfatter ifølge kleskjeden selv omlag 95 prosent av deres totale produksjonsvolum. Målt i volum holder kleskjeden lite tilbake, men bak de fem prosentene av produksjonsvolumet som H&M holder skjult ligger svært mange fabrikker.

H&M skriver i bærekraftsrapporten for 2012 at de produserer ved omlag 1800 fabrikker. Antallet fabrikker kleskjeden har publisert og navngitt på nett er bare 996. Det betyr at nær halvparten fabrikkene som H&M produserer ved fortsatt holdes hemmelige. På spørsmål om hvilke fabrikker det dreier seg om svarer presseansvarlig Elin Hallerby i en epost:

«De resterende fabrikkene som ikke er oppført representerer 5% av den totale produksjonsvolumet. De omfatter nylig signerte leverandører, leverandører som vi har plassert test-bestillinger med og underleverandører som vi ikke har direkte forretningssamarbeid med».

De 1800 fabrikkene kleskjeden omtaler i sin bærekraftsrapport omfatter også det H&M betegner som indirekte leverandører; enheter som vasker, driver med print eller farging klær, skriver Hallerby.

Helena Helmersson, CRS-ansvarlig i H&M, mener kleskjeden har gode grunner til å tilbakeholde informasjon om disse fabrikkene:

– Dette er nye leverandører og vi trenger tid for å etablere et partnerskap med dem. Vi gir dem cirka ett år før vi eventuelt tar de inn på listen, sier Helmersson på telefon fra Stockholm.  Å stå på listen som H&M-leverandør er en belønning og den belønningen vil vi ikke gi før vi ser at de lever opp til vår krav, og da vil vi vente et år for å se om de gjør det, legger hun til.

Til VG sier H&M at de omlag 800 fabrikkene er såkalte underlevandører som ikke publiseres fordi de ikke regnes som  direkte leverandører.
 
– Ikke overrasket
moeun tolaMoen Tola fra organisasjonen CLEC i Kambodsja er skuffet, men ikke ikke overrasket over at H&M har tatt forbehold i sin åpenhet (Foto:Bern Declaration) På H&Ms offentliggjorte  leverandørliste finner vi 33 fabrikker i Kambodsja.  Moeun Tola som jobber for arbeiderrettighetsorganisasjonen CLEC i Phnom Penh forteller at han stusset på et lave tallet da listen ble publisert:

– Det er over 600 tekstilfabrikker i Kambodsja  i dag og H&M er en av de største produsentene her. Jeg har derfor svært vanskelig for å tro at H&M kun handler fra 33 fabrikker, sier Tola. Jeg har hatt denne mistanken helt siden jeg så listene for første gang, forteller han.

Moen Tola mener det er bekymringsverdig at H&M tar så store forbehold i sin åpenhet. Hemmelighold av fabrikker er  problem som CLEC  har slitt med tidligere blant annet tidligere i år, da organisasjonen konfronterte H&M med arbeidere fra Kingsland-fabrikken, som ble satt på bar bakke etter at de mistet jobbene sine, og ble snytt for lønn og andre goder.

– Vi hadde bevis på at fabrikken produserte undertøy for H&M, men H&M hevdet Kingsland hadde vært en uautorisert underleverandør og frasa seg helt fra begynnelsen ansvaret for de oppsagte arbeiderne.

Tola er bekymret for at H&M fortsetter praksisen med begrenset åpenhet.

– Det er uheldig at de ikke er åpne om samtlige fabrikker de produserer ved, det vanskeliggjør arbeidet vårt.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!