Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Håper tragedien blir vendepunktet

Over 1000 mennesker er omkommet etter at en tekstilfabrikk raste sammen i Bangladesh. Denne katastrofen vil føre til et sterkere press enn noen gang mot den internasjonale tekstilindustrien, tror Framtiden i våre hender.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Over 1000 mennesker er omkommet etter at en tekstilfabrikk raste sammen i Bangladesh. Denne katastrofen vil føre til et sterkere press enn noen gang mot den internasjonale tekstilindustrien, tror Framtiden i våre hender.Bygningskollapsen i Bangladesh. (Foto: Solidarity Center)Bygningskollapsen i Bangladesh. (Foto: Solidarity Center)Bildene fra den sammenraste bygningen, hvor over 100 mennesker døde og flere hundre er savnet, har gått på tv-skjermer verden over som et grufult eksempel på hvilken pris som betales for at vi skal få billige klær. Bygningskollapsen føyer seg til en lang rekke av katastrofer i tekstilbransjen de siste årene. Det er mindre enn et halvt år siden en tekstilfabrikk tok fyr og drepte over 100 tekstilarbeidere i Bangladesh.

Tusenvis av mennesker har de siste dagene protestert i gatene i Dhaka etter hendelsen. Den føyer seg inn i rekken av eksempler på hvordan fattige tekstilarbeidere rammes av en rå bransje der sikkerheten ikke blir prioritert. Politifolk avfyrte tåregass og skjøt gummikuler for å få kontroll over de rasende demonstrantene i går.

Demonstrantene er rasende på eieren av bygningen, Mohammed Sohel Rana, som har gått i dekning. Men tragedien har også ført til fornyet oppmerksomhet om den internasjonale tekstilindustrien.

– Jeg har aldri sett så mye medieoppmerksomhet internasjonalt i en sak tidligere som omhandler arbeidernes forhold i Bangladesh. Nå vil presset øke med full tyngde mot internasjonale klesselskaper, det vil sprenge seg fram. Hvis ikke dette er dråpen, hva skal dråpen være da? Jeg håper denne tragedien blir et veiskille, sier Carin Leffler, fagrådgiver i Framtiden i våre hender i et intervju med Dagsavisen.

Det er i hovedsak tre aktører som nå har ansvar for å rydde opp, forklarer Leffler.

– Det ene er bangladeshiske myndigheter, som ignorerer den manglende sikkerheten ved fabrikker. Det andre er eierne av fabrikkene, som må holde bygningene i orden - å ignorere sprekker i vegger og stenge brannutganger er faktisk kriminelt. Det tredje er de store selskapene som tjener enorme summer på å få klærne billig produsert, sier Leffler.

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!