Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Klimaveiskille for Arbeiderpartiet

Da Framtiden i våre hender, på vegne av over 50 organisasjoner, evaluerte Arbeiderpartiets programutkast, kom de dårlig ut. På helgens landsmøte har de mulighet til å forbedre karakteren.

Arbeiderpartiets partiledelse på pressekonferanse før landsmøtet. (Foto: Ap)
Arbeiderpartiets partiledelse på pressekonferanse før landsmøtet. (Foto: Ap)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Da Framtiden i våre hender, på vegne av over 50 organisasjoner, evaluerte Arbeiderpartiets programutkast, kom de dårlig ut. På helgens landsmøte har de mulighet til å forbedre karakteren.

Arbeiderpartiet fikk karakteren 3 da programutkastet ble evaluert på vegne av alliansen Klimavalg 2013. Det er dårligere enn både KrF, Venstre, SV og Miljøpartiet de grønne. Derfor står Arbeiderpartiet overfor et veiskille ved helgens landsmøte.  Partiets troverdighet hva gjelder klima- og miljøpolitikk står på spill. I Framtiden i våre henders og Klimavalg 2013 sin klimaevalueringe av partienes stortingsprogram kommer Arbeiderpartiet ikke godt ut.

Stridsspørsmålet om oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja vil bli en pekepinn på hvor Arbeiderpartiet går i klimasaken framover.

Arbeiderpartiet vet godt hvor landet ligger når det gjelder realitetene i de globale klimaendringene. Dagens største regjeringsparti sliter ikke med klimaskeptikere slik som den norske politiske ytre høyresiden. Det er tydelig at partiet har vært gjennom flere runder med internasjonale klimaforhandlinger. Her har både kvotehandel og  finansiering av klimatiltak  og klimatilpasning i utviklingsland vært sentrale utenrikspolitiske virkemidler og dette kommer tydelig fram i programmet. Arbeiderpartiet skal ha skryt for å ha programfestet som mål at hvert menneske på jorden må tildeles samme rett til å slippe ut CO2.  Dessverre omsettes ikke dette målet til praktisk politikk på nasjonalt nivå.

De menneskeskapte klimaendringer skyldes i hovedsak produksjon og forbruk av fossile energikilder. Det er her Arbeiderpartiet svikter fundamentalt. I utkastet til nytt partiprogram er det heller ikke nå noen tendenser til begrense utvinningstempoet på norsk sokkel. Enda verre er partiet ligger an til å  ville åpne for oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja, med mindre Eskil Pedersens  dissens vinner fram.

Heldigvis ligger det flere gode endringsforslag inne som kan være med på styrke klimapolitikken til Norges største politiske parti. Av viktige forslag som forhåpentligvis kan bidra til at Arbeiderpartiet skårer bedre på klimamålestokken før høstens stortingsvalg kan nevnes:

  • Vern mot oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja.
  • Vern mot oljeboring nær Nordpolen og utenfor Svalbard.
  • Aktiv bruk av statlige investeringer for å styrke fornybar energi, for eksempel offshore vindkraft.
  • Bidra til klimakutt i Europa gjennom eksport  av norsk fornybar energi framfor fossile utslippskilder.


Du kan lese hele evalueringen her! 

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!