Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Kjøttbransjen ut av norsk skole!

I mangel av et nøytralt læreverk i faget «mat og helse», bruker 90 prosent av landets elever på mellomtrinnet et opplegg laget av «Opplysningskontoret for egg og kjøtt» – kjøttbransjens eget reklamekontor.
Dette innlegget av Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, Siri Martinsen, leder i NOAH – for dyrs rettigheter og Anton Krag, daglig leder i Dyrevernalliansen - stod på trykk i Dagbladet lørdag 13. april.
Dette innlegget av Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, Siri Martinsen, leder i NOAH – for dyrs rettigheter og Anton Krag, daglig leder i Dyrevernalliansen - stod på trykk i Dagbladet lørdag 13. april.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
I mangel av et nøytralt læreverk i faget «mat og helse», bruker 90 prosent av landets elever på mellomtrinnet et opplegg laget av «Opplysningskontoret for egg og kjøtt» – kjøttbransjens eget reklamekontor.


Dette kontorets formål er å øke omsetningen av egg og kjøtt, og de har brukt 18 millioner på å påvirke lærere og elever gjennom en kokebok, en lærerveiledning og gjennom sider på nettet. Kontoret promoterer opplegget på lærerhøyskolene. Og barneskolene har fått femti kroner per elev til kjøp av kjøtt.

Norsk kjøttforbruk er doblet på femti år. En kotelett koster i dag en sjettedel av det den kostet på 80-tallet. Den lave prisen er mulig fordi kjøttprodusentene subsidieres kraftig.

Omkring 20 prosent av verdens klimagassutslipp kommer fra kjøtt og andre dyreprodukter. Det er mer enn all transport til sammen.

Dagens kjøttproduksjon innebærer dessuten at millioner av dyr lider. De nektes å leve naturlig. Kyllinger holdes tett i haller der det kan være 20 000 fugler. De vokser så fort at de får beinproblemer, selv om de ikke får leve mer enn fire uker. De siste tiårene har stadig flere norske melkekuer blitt holdt inne hele året. Mange står fortsatt bundet på bås, og kalven tas fra dem rett etter fødselen.

Skolene er ikke pålagt å kjøpe spesielle læreverk. De har lite penger, og prioriterer matte, norsk og engelsk. Praktisk-estetiske fag som mat og helse, blir ikke prioritert. Gratistilbud er derfor kjærkomment. Her har «Reklamekontoret for kjøtt» sett en mulighet for påvirkning.

På kontorets skolesider står det: «Ved å spise kjøtt vil kroppen få tilført næringsstoffer som bidrar til at hud, hår og negler tar seg best mulig ut, samt styrker immunforsvaret, opprettholder humøret og gir drivstoff til muskulaturen». Helsedirektoratet derimot advarer om at vi spiser for mye kjøtt!

En evaluering gjort for Kunnskapsdepartementet viste at bare 25 prosent av lærerne som underviser i faget «mat og helse» har utdannelse i faget. Tilbud og kurs innen de praktiske og estetiske fagene i lærerutdanningen er i fritt fall.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen må sørge for at elevene har et nøytralt læreverk i faget mat og helse, der matens miljø- og helseskader samt dyrevelferd kommer med.

Framtiden i våre hender, NOAH – for dyrs rettigheter og Dyrevernalliansen har startet en underskriftskampanje for å få satt en stopper for at kjøttindustrien skal få ha en megafon direkte inn i klasserommene. Vi oppfordrer Dagbladets lesere til å skrive under.


Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

- Annonse -