Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Statsråden glad for mer åpenhet

Forbrukerminister Inga Marte Thorkildsen har engasjert seg sterkt for en mer åpen tekstilbransje. Nå er hun glad for at H&M og Varner-gruppen har hørt på norske forbrukere.
Forbrukerminister Inga Marte Thorkildsen har engasjert seg for mer åpenhet i tekstilbransjen. (Foto: SV)
Forbrukerminister Inga Marte Thorkildsen har engasjert seg for mer åpenhet i tekstilbransjen. (Foto: SV)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Forbrukerminister Inga Marte Thorkildsen har engasjert seg sterkt for en mer åpen tekstilbransje. Nå er hun glad for at H&M og Varner-gruppen har hørt på norske forbrukere.

Inga Marte Thorkildsen (SV) har ved flere anledninger bedt selskap som Varner-gruppen og H&M om å være åpne om hvor de produserer klærne.

Jeg kommer til å be Varner-gruppen om å offentliggjøre alle fabrikkene sine – hver eneste en av dem. Det er en oppfordring jeg virkelig håper at de tar til seg, har forbrukerministeren sagt til minMote.

Tekstilaktørene har imidlertid nektet helt fram til nå.

Etter sterkt press fra norske forbrukere, blant annet gjennom kampanjen «Vreng kleskjedene», har både Varner og H&M bestemt seg for å offentliggjøre fabrikklistene sine.

Det gleder Thorkildsen.

Flott at både Varner-gruppen og H&M har bestemt seg for å åpne leverandørlistene sine. Gratulerer!, skriver ministeren på Twitter.

Etter Varner-gruppens beslutning ble kjent, var Thorkildsen raskt ute med å rose Varner.

Ved å være åpne om hvilke fabrikker som benyttes av kjeden, gjør Varner-gruppen det lettere for frivillige organisasjoner å etterprøve kjedens etikkarbeid. Jeg håper flere i tekstilbransjen følger Varner-gruppens eksempel. Dette vil helt klart styrke tilliten til klesbransjen hos norske forbrukere, sier Thorkildsen.

Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, setter pris på Thorkildsens engasjement i saken.

Det er både viktig og riktig at hun tar tak i en så viktig sak. Hennes engasjement har uten tvil hatt betydning. Nå forventer vi at hun følger opp og innkaller kleskjedene til et oppfølgingsmøte i løpet av våren 2013 slik hun tidligere har lovet å gjøre, sier Hermstad.

Framtiden i våre hender har i flere år jobbet for at H&M andre kleskjeder skal offentliggjøre fabrikkene de benytter.

– Åpenhet er viktig for at uavhengige aktører skal kunne sjekke at det ikke foregår barnearbeid eller er dårlige arbeidsforhold på tekstilfabrikkene. Det gir oss mulighet til å jobbe videre for å forbedre arbeids-og lønnsvilkår ved H&Ms fabrikker, sier Hermstad.

Etter at kampanjen «Vreng kleskjedene» ble lansert, har Moods of Norway, H&M og Varner-gruppen (Cubus, Dressmann, Carlings, BikBok m.fl.) bestemt seg for å offentliggjøre sine leverandører. Du kan fortsatt signere kampanjen her!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!